Hubneme s... L-Karnitinem
Název karnitin vznikl z latin. slova caro (gen. carnis) = maso. Nachází se hlavně v jehněčím a hovězím mase, ale také v avokádu či mléčných výrobcích. L-karnitin je velmi podobný neesenciální aminokyselině karnitinu. Provádí některé stejné funkce, jako je např. pomoc při metabolizování potravin na energii. L-Karnitin je syntetizován v játrech z aminokyselin lysinu a methioninu, obzvláště hojný je pak ve svalech. K syntéze je nutný askorbát - vitamín C.
L-karnitin je látka, která se podílí na přenosu mastných kyselin z cytosolu do mitochondrií, kde jsou oxidovány (beta-oxidace). Mastné kyseliny s dlouhým řetězcem totiž nemohou procházet mitochondriální membránou samy o sobě. L-karnitin je používán pro jeho schopnost pálení tuků, zvyšování energie, zlepšování odolnosti proti svalové únavě. Je často používán v různých dietách, protože snižuje pocit hladu a slabosti.
Studie L-Karnitinu byli prováděny již od roku 1937. Tyto studie potvrdily pozitivní vliv L-Karnitinu na kardiovaskulární systém, na zvyšování srdečního výkonu a zlepšení jeho funkce.

Strukturní vzorec karnitinu
Pro koho je L-karnitin určen?
L-Karnitin se podílí na spalování tuků a díky této schopnosti je také často vyhledáván. Je také vhodný pro každého, kdo má ve stravě nedostatek bílkovin nebo trpí jaterním onemocněním.
Dávkování
Dávkování L-Karnitinu se často velmi různí, ale obecně se nedoporučuje překračovat 2g denně. Nejlepší je suplementace L-Karnitinem asi 1 hodinu před cvičením.













