Počítání kalorií
Záleží na kaloriích nebo stačí jíst určité potraviny a zaručeně zhubnete? Je potřeba počítat kalorie nebo stačí počítat porce? Je nutné vést jídelní deník? Je počítání kalorií do konce života nereálné nebo je to jen část ceny, kterou zaplatíte za lepší tělo? Zde se dozvíte odpovědi na tyto otázky a odhalíte tajemství, jak sledovat příjem potravy bez každodenních megačísel a aniž byste se stali stravovacími fanatiky.
V mnohých populárních knihách o dietách se často opakuje: KALORIE SE NEPOČÍTAJÍ. Jiné populární pořady kladou důraz na vyrovnání příjmu a výdeje energie, ale radí spíše počítat porce než kalorie - např. B. Phillips zjednodušeně doporučuje: jedna porce (množství, které se přibližně vejde do dlaně) bílkovin či sacharidů, to jest např. porce kuřecích prsíček a střední opečená brambora, má typicky 100 - 150 kcal. Přesné počítání kalorií je podle Phillipse dlouhodobě neúnosné.
Budiž, počítání porcí má jakýsi přínos pro kontrolu množství jídla. Zásadně důležité ale je, spálit více energie, než jídlem přijmete, ať už kalorie počítáte nebo ne. Já upřednostňuji exaktní čísla před odhadem.
Věřím, že je zásadně důležité pochopit a respektovat zásady energetické rovnováhy a vědět, jaké množství kalorií konzumujete v jídle (např. v restauraci).
Ano, kalorie se POČÍTAJÍ! Dietním programům, které to popírají, se raději vyhněte, jejich přitažlivé proklamace mají pouze přilákat klienty. Kalorická rovnováha - to je nepřekonatelný fyzikální zákon. Rozdíl mezi vydanou a přijatou energií určuje, kam se pohne vaše váha.
Budete-li pouze počítat porce bez znalosti konkrétního množství kalorií, může se snadno stát, že budete přibírat (ukládat tuk) anebo v opačném extrému dotlačíte svůj organismus do režimu hladovění – výrazně zpomalíte metabolismus.
Jak to vyřešit? Zde je návod, který je na pomezí striktního počítání kalorií a pouhých odhadů.
Pomocí PC vytvořte tabulku (např. v programu EXCEL), do které zanesete hodnoty (kcal, tuky, bílkoviny, sacharidy) rozličných potravin. Popřípadě se podívejte na naše tabulky nutričních hodnot potravin. Tu si nalepte na ledničku, případně překopírujte do svého mobilu (hodnoty potravin máte vždy při sobě). Tím získáte přehled.
Toto je moje definice počítání kalorií - jídelní plán, který může posloužit jako denní průvodce vaší konzumací, kam nemusíte nutně zaznamenat každé sousto. Ale ti opravdu ambiciózní si takový deník vytvoří na období 4 - 12 týdnů, to je skvělá učební pomůcka. Základním kamenem vašeho snažení je vytvoření kvalitního menu, které lze dále obměňovat - čili jakousi šablonu. Pomocí této metody se brzy naučíte přesně odhadnout kalorickou hodnotu svého jídla a budete moci udržovat svoji postavu podle přání.
Napsal Tom Venuto
Přeložil Pavel Lebeda













