Úloha sodíku v nápojích pro sportovce


Autor: fit-kul | 17.09.2011 00:00 | Komentářů: 0

Správná hydratace organismu představuje důležitou součást našeho zdraví a dobré pohody. I poměrně malá ztráta tělesné tekutiny může vyvolat bolesti hlavy, ztrátu koncentrace, prodloužení reakční doby a snížení sportovních výkonů. Pro udržování potřebné rovnováhy tělesných tekutin je nezbytný příjem nápojů v dostatečném množství, včetně nápojů obsahujících sodík.

 


Ztráta tekutin a následky
Lidské tělo běžně vylučuje různé množství vody močí, stolicí, potem a párou ve vydechovaném vzduchu. V horkém prostředí a při tělesných výkonech může vlivem pocení docházet k podstatným ztrátám tekutin.



Pot je směs tekutiny (vody) a elektrolytů včetně sodíku, kterou tělo vylučuje, jestliže se potřebuje ochladit. V ideálním případě by měl příjem tekutin vyrovnávat ztráty pocením a zabránit tak nežádoucím vlivům na sportovní výkony a celkové zdraví. Atleti při intenzivních výkonech běžně vypotí 1,0 – 2,5 l za hodinu; při vysoké okolní teplotě však objem vypocené tekutiny může být ještě podstatně vyšší (1).



Většina osob může bez obtíží snášet ztráty tělesné tekutiny kolem 2 % za předpokladu chladného prostředí, avšak při teplotách nad 30°C může docházet k významnému ohrožení zdraví (2).
 


Jestliže dojde k ztrátě tělesných tekutin – např. pocením, lze pozorovat snížení objemu krve, která se zahušťuje a srdce ji může jen obtížně čerpat do celého těla. V důsledku toho se zvyšuje počet tepů, avšak přísun kyslíku k pracujícím svalům se snižuje zároveň s odvodem oxidu uhličitého a dalších odpadních produktů. Ztráty kapalin mohou rovněž vést ke zvýšení tělesné teploty a tím k narušení aktivity enzymů v organismu.



Na základě výzkumu bylo zjištěno, že pro uspokojení přirozeného mechanismu žízně stačí přibližně poloviční množství tekutiny, než která byla vydána. Příčina pravděpodobně spočívá v tom, že tento mechanismus nezačne působit dříve, než tělo ztratilo 2 % tekutin (2).
 

 


Úloha sodíku při rehydrataci
Pro rehydrataci se běžně používá voda, zředěné ovocné šťávy a sportovní nápoje. Sodík představuje hlavní složku v potu, proto některé nápoje obsahují přidaný sodík spolu se sacharidy. Tyto přídavky jsou v souladu s doporučením Vědeckého výboru pro potraviny - přidávat sodík (460-1150 mg/l) a sacharidy (80-350 kcal/l) pro optimální rehydrataci organismu v průběhu delších výkonů. Existují domněnky, že ztráty sodíku mohou hrát roli při vzniku svalových křečí nebo slabosti (1).

 


Sodík stimuluje mechanismus pocitu žízně a rovněž zlepšuje rychlost, jakou je voda a sacharidy absorbovány tenkým střevem, což podstatně zlepšuje rehydrataci a zpomaluje nástup svalové únavy. Sodík pomáhá zadržovat větší množství vody v tkáních a snižuje vylučování moče (4,5).
 


Výzkumem bylo rovněž prokázáno, že přídavek sodíku do nápoje nepředstavuje prakticky žádné riziko ohrožení zdraví (2).
 


Při tělesné aktivitě trvající déle než 2 hodiny se doporučuje užívat nápoje obsahující sodík, stejně jako při dalších činnostech, kde dochází k silnému pocení. V takových případech je na základě výzkumných výsledků doporučováno přijímat alespoň 450 mg nebo více sodíku za hodinu k udržení potřebného objemu plasmy s dostatečným obsahem sodíku (6). Tohoto stavu lze lehce dosáhnout užíváním dobře sestaveného nápoje s vyrovnaným množstvím elektrolytů a sacharidů.
 

 


Závěr
Pro optimální sportovní výkony, zvláště v horkém prostředí, je důležité pravidelně pít. Nápoje s obsahem sodíku mohou zajistit rychlejší rehydrataci, než nápoje bez sodíku a přídavek sacharidů pomáhá chránit svaly před únavou. Přesto však v evropském stravování obecně je nutné snížit obsah sodíku k zabránění nepříznivých zdravotních vlivů.

 

 


Ref.
1. Sawka, M..N., Montain, S.J.(2005) Fluid and electrolyte supplementation for exercise heat stress. American Journal of Clinical Nutrition 72: s. 564—72.
2. Coyle E.F. (2004) Fluid and fuel intake during exercise. Journal of Sports Sciences 33: 38-53.
3. Report of the Scientific Committee on Food on composition and specification of food intended to neet expenditure of intense muscular effort, especially for sportsmen. Available at htp://ec.europa.eu/food/fs/sc/our 64, en. pdf.
4. Wendt, D. et al. (2007) Thermoregulation during exercise in the heat – Strategies for maintaining health. Journal of Applied Physiology 86: and performance. Sports Medicine 37 (8): 669-687.
5.Vrijens, D.M.J. et al. (1999) Sodium-free fluid ingestion decereases plasma sodium during exercise in the heat. Journal of Applied Physiology 86:1847-51
6. Murray B. (2007) The role of salt and glucose replacement drinks in the marathon. Sports Medicine 37 (4-5) 358-360.

 


Zdroj:

www.vupp.cz

Použito se svolením vydavatele.


 

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 22 , registrovaných: 3