Těhotné ženy a kofein
Nedávné výzkumy ukázaly, že pití kávy může zvýšit riziko potratu. Výsledky naznačují, že by ženy měly zvážit příjem kofeinu během těhotenství, protože i umírněná konzumace v ranném období těhotenství, může zvyšovat riziko potratu.
Existuje několik vědeckých studií, jejichž výsledky se různí ohledně bezpečné horní hranice denní konzumace kofeinu, některé doporučují maximálně 300mg (což se rovná 4 šálkům kávy) a některé studie zjistily, že více než 200mg kofeinu denně, zdvojnásobuje riziko potratu.
Předseda Mezinárodního oddělení institutu pro zdraví žen, Dr. Pat O'Brien doporučuje ženám, aby se úplně zdržely konzumace jakéhokoliv množství kofeinu v prvních třech měsících těhotenství, kdy je riziko potratu největší.
„ V prvních 12 týdnech je plod velmi zranitelný. Je to doba, ve které je riziko potratu nejvyšší.“
Dr. Pat O'Brien
Rizika potratu v ČR
V roce 2010 se celkový počet potratů snížil na 39 273. Snížil se i počet samovolných potratů ze 14 629 na 13 981, což představuje 35,6 % ze všech potratů. Existuje celá řada rizikových faktorů, jako je vyšší věk matky, dřívější potraty, neplodnost atd., ale přesná příčina většiny samovolných potratů není známa. Kofein byl jako rizikový faktor označován již dříve, ale tyto studie přinesly rozporuplné výsledky.
Abstinence = nejbezpečnější možnost
Kofein má schopnost proniknout k dítěti přes placentu, ale není stále jasné, jaký to má vliv na vývoj dítěte.
„Hlavní zprávou, z těchto výzkumů pro těhotné ženy je to, že by pravděpodobně měli zvážit ukončení konzumace kofeinu během těhotenství“
Dr. De-Kun Li (Kaiser Permanent-oddělení výzkumu)
Fakta o kofeinu
300mg kofeinu je zhruba ekvivalentní:
- 4 šálky instantní kávy
- 6 šálků čaje
- 8 plechovek kolového nápoje
- 4 plechovky energetických nápojů
- 400g normální čokolády
*obsah kofeinu v šálcích čaje a kávy se liší podle různých značek a metod přípravy
Zdroj:
wikipedia.com
uzis.cz
rcog.org.uk









