Infectobesity - infekční obezita
Je to vůbec možné, aby bakterie mohli způsobovat obezitu? Vědci skutečně zkoumají souvislosti mezi obezitou a bakteriemi v naší trávící soustavě. A výsledky naznačují, že by zde mohlo existovat jisté propojení.
Naše těla jsou doslova prošpikována bakteriemi. Od chvíle, kdy jsme se narodili, se v našem těle začali množit a šířit bakterie. A s některými z těchto bakterií jsme si vytvořili i symbiotický vztah (úzké soužití dvou a více organismů).
Některé z bakterií v žaludku nám pomáhají s trávením snězeného jídla. Nicméně, nacházejí se zde i tzv. „špatné bakterie“, které mohou způsobovat různé zažívací problémy, jako je syndrom dráždivého tračníku, Crohnova choroba či problémy s nadváhou. Dobré a špatné bakterie jsou v neustálém boji o „nadvládu“ nad naší trávící soustavou.
A převládají-li špatné bakterie, mohou způsobit různé zdravotní problémy a to včetně obezity. Takže, existují nějaké vědecké důkazy potvrzující tuto teorii? Provádí se nějaký výzkum? A jaké jsou tedy výsledky? A jak by se tyto informace mohly použít v boji proti nadváze?
V současné době existuje vědecký termín pro tuto teorii a to infectobesity – infekční obezita. Jedná se o nově vznikající oblast lékařského výzkumu, která studuje vztah mezi patogeny (organismus, který může zapříčinit onemocnění hostitele) a tloustnutím. Tento termín vytvořil v roce 2001 Dr. Nikhil V. Dhurandhar (Pennington Biomedical Research Center).
Současny stav výzkumu infectobesity
„Bylo popsáno 7 virů, které způsobují obezitu u zvířat. A máme první výsledky o lidském virusu (adenovirus – Ad 36), který způsobuje obezitu u kuřat, hlodavců, lidoopů a má také určité spojení s lidskou obezitou. Z našich in-vivo a in-vitro výsledků vyplívá, že Ad-36 zvyšuje adipocyty (tukové buňky), citlivost na inzulín a diferenciaci preadipocytů. V současné době zkoumáme molekulární mechanismy podpůrného účinku Ad-36 na adipocyty. A postupem času chceme zjistit vzájemné interakce virových a buněčných genů podílejících se na tomto procesu. Naším dlouhodobým cílem je objevit léčbu nebo prevenci proti působení Ad-36, který indukuje adipocyty. A navíc chceme určit role dalších infekčních agens, které hrají důležitou roli v etiologii obezity.“ Dr. Nikhil V. Dhurandhar
Bohužel, tento výzkum je nyní prováděn pouze na jednom vědeckém pracovišti, což výrazně zpomaluje proces výzkumu.
Ale z dosažených výsledků se opravdu zdá, že existuje určitý vztah mezi specifickými patogeny a zvýšeným růstem tukové tkáně. Jiné studie prokázaly, že obezitu mohou způsobovat i mikroorganismy (archebakterie), houby a prvoci.
Jiné výzkumy také ukázaly, že střevní bakterie obézních a hubených jedinců jsou velmi odlišné a že bakterie v trávící soustavě obézních lidí jsou mnohem efektivnější při získávání energie z potravy.
„Budoucí léčba obezity může zahrnovat i modulaci střevní mikroflóry pomocí probiotik a prebiotik.“
F.Tsai a W.J. Coyle
Probiotika a prebiotika
Probiotika jsou doplňky stravy s živými organismy, které jsou považovány za zdravé pro organismus hostitele. Typickým příkladem funkční potraviny obsahující probiotika je jogurt.
Prebiotika jsou nestravitelné složky potravin, které podporují růst nebo aktivitu střevní mikroflóry a zlepšují tak zdravotní stav konzumenta. Potravinové zdroje prebiotik jsou sójové boby, ovesné vločky, topinambur, kořen čekanky atd.
Pro zachování zdravé trávicí soustavy se vyhněte konzumaci:
- rafinovaných sacharidů
- alkoholu
- kyselého ovoce
- kofeinu
- fast foodu
- atd.
Potraviny, které podporují činnost střevní mikroflóry:
- syrový salát
- oleje
- probiotické jogurty a nápoje
- luštěniny
- ovesné vločky
- voda
- atd.
Měl bych dodat, že v dnešní době prozatím neexistují nezvratné důkazy o vlivu bakterií na obezitu. Nicméně, konzumace zdravé stravy může ovlivnit vaši střevní mikroflóru, což pozitivně ovlivní celkové zdraví organismu.
Zdroj:
isapp.net
wikipedia.cz
wikipedia.com
jn.nutrition.org
pbrc.edu












