Strava pro zdravé srdce
Jedna z nejdůležitějších věcí, kterou můžete udělat, abyste si uchovali celkové zdraví, je dodržovat zásady zdravé výživy. Zdravá výživa je nedílnou součástí každé úspěšné diety. Osobní výživový plán zahrnuje váš životní styl, stravovací návyky a cíle, kterých chcete dosáhnout. Chcete-li mít trvalé výsledky, musíte provést skutečné změny ve svých každodenních stravovacích návycích.
Jezte více zeleniny jako mrkev, brambory, dýně, fazole, cizrna, hrách, čočka, rajčata a zvláště tmavou zeleninu, jako je brokolice, kapusta, špenát. A nezapomínejte na dostatek ovoce jako banány, jablka, pomeranče, meruňky, broskve, borůvky.
Pokud se snažíte plánovat svůj jídelníček tak, abyste zhubli, musíte také dávat pozor na celkový denní příjem kalorií.
Lidé pod lékařským dohledem, nebo se speciálními dietními požadavky, mohou mít různé potřeby a nároky na svůj výživový plán a tak by se raději měli poradit se svým lékařem.
Výživová doporučení pro zdravé srdce
Hlavním faktorem při snižování rizika srdečních onemocnění je vytvořit takový stravovací plán, který může pomoci udržet hladinu cholesterolu v krvi na nízké úrovni.
Nasycené mastné a transmastné kyseliny
Jezte potraviny s nízkým obsahem nasycených a transmastných kyselin. Nasycené mastné kyseliny se většinou nacházejí v živočišných produktech, jako je např. hovězí, telecí, jehněčí a vepřové maso, vepřové sádlo, drůbeží tuk, máslo, smetana, sýry a dokonce i v některých rostlinách (tropické oleje). Trans tuky jsou také v malé míře přirozeně obsažené v živočišných výrobcích. Ve větším množství se transmastné kyseliny vytvářejí při procesu ztužování rostlinného tuku odborně nazvaném hydrogenace. Výrobci potravin využívají trans tuky zejména k delší životnosti potravin a ke zvýraznění chuti. Typické příklady výrobků, které obsahují zvýšené množství transmastných kyselin: slané pochoutky (chipsy, křupky, hranolky), koblihy, rohlíky, margaríny, zmrzliny atd.
Cholesterol
Jezte potraviny, které mají nízký obsah cholesterolu. Jezte ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku a hlavně libové maso (bez kůže) a ryby.
Vyhněte se soli
I když je sůl v určitém množství pro tělo nepostradatelná, zvýšený příjem může vést k úzkosti, zadržování vody v těle, nespavosti. Pokud trpíte vysokým krevním tlakem a máte vysokou hladinu cholesterolu v krvi pak striktně omezte příjem soli z vaší stravy.