Česnek a zázvor - přírodní léky
Česnek a zázvor jsou odnepaměti známé jako koření, ale v dnešní době se stále více využívají i jako přírodní léky a to jak k léčení, tak i jako prevence mnoha různých onemocnění.
Zázvor je již znám po tisíce let jako léčivá rostlina. Původem pochází z jižní Číny, odkud se dostal do Indie a poté i do zemí ležících u Středozemního moře. V Čechách jsou první zmínky o používání zázvoru již z počátku 13. století.
Účinky zázvoru proti bolesti hlavy byly již prokázány. Snězení trochy zázvoru již při prvotních náznacích migrény, může zmírnit příznaky a závažnost bolesti hlavy tím, že blokuje prostaglandiny, což je skupina hormonů, které způsobují zánět krevních cév v mozku. Hlavní účinnou látkou v zázvoru je gingerol, který je účinným přírodním lékem proti kašli.
Zázvor dokáže snižovat i otoky kloubů u lidí, kteří trpí revmatoidní artritidou. Nedávno provedená studie zjistila, že zázvor zmírnil příznaky onemocnění u 55% lidí trpících osteoartrózou a u 74% lidí trpících revmatoidní artritidou.
Zázvor také dokáže ředit krev, podobně jako aspirin. Jedna dánská studie, která zahrnovala ženy ve věku od 25 do 65 let, kdy jedna skupina denně konzumovala 70g syrové cibule a druhá skupina konzumovala denně 5g zázvoru po dobu jednoho týdne, potvrdila jednoznačné výhody pravidelné konzumace zázvoru. Když na závěr studie výzkumníci testovali obě skupiny žen, zjistili, že zázvor dokáže mnohem efektivněji snižovat produkci tromboxanu a to až o 60%. Tromboxan je sloučenina stimulující shlukování krevních destiček a vasokonstrikci (zužování krevních cév). Zázvor pomáhá redukovat krevní sraženiny a tím i riziko infarktu či mrtvice.
Zázvor také pomáhá zmírňovat menstruační křeče. Chemické látky obsažené v zázvoru působí jako antispasmodikum – brání bolestivým stahům hladkého svalstva jak v zažívacím ústrojí, tak i v děloze.
Česnek není o nic méně prospěšný. Regenerační účinky česneku byly známi již starým Egypťanům, kteří podávali syrový česnek otrokům, kteří stavěli pyramidy, pro zvýšení jejich výdrže a posílení zdraví.
Česnek, stejně jako zázvor, snižuje srážlivost krve. Česnek zlepšuje průtok krve v celém těle a to nejen v koronárních tepnách. Působí také jako vasodilatátor tím, že způsobuje rozšíření krevních cév a tím i pokles krevního tlaku. Česnek se jeví jako velmi účinný nástroj při podporování pozitivních změn ve složení krve a ukládání tuků v cévách.
Česnek také snižuje hladinu cholesterolu, trygliceridů a LDL cholesterolu a zároveň zvyšuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu.
Česnek má také protinádorové vlastnosti. Česnekový olej inhibuje enzymy, které omezují tvorbu prostaglandinů (mnoho druhů rakoviny je závislých na tvorbě prostaglandinů). Výzkumy také ukazují inverzní vztah mezi výskytem rakoviny žaludku a pravidelnou konzumací česneku. Studie dokonce naznačují, že česnek může snižovat riziko rakoviny tlustého střeva až o 35% a rakoviny žaludku až o 50%! Česnek potlačuje tvorbu chemických látek, dusitanů, které mohou vyvolat rakovinu žaludku. K dispozici jsou i laboratorní důkazy, že česnek může pomoci ve zmenšení nádorů prsu, kůže a plic. A konečně, vdechování éterických olejů z česneku, může pomoci při mnohých dýchacích potížích.
Zdroje:
jn.nutrition.org
sciencedirect.com
wikipedia.com
wikipedia.cz
apjcn.nhri.org.tw











