Jsou BIO potraviny podfuk?
Nedávno provedená studie ukázala, co si mnoho lidí myslí již delší dobu – a sice, že biopotraviny nejsou o nic lepší, než běžně prodávané potraviny vypěstované za použití herbicidů a pesticidů.
Trh s biopotravinami se stále rozšiřuje a lidí, kteří jsou ochotni zaplatit mnohdy více než dvojnásobek standardní ceny za některé produkty ekologického zemědělství, je stále více a více.
Ekologické zemědělství je bohatě dotováno a obyčejní lidé jsou neustále pod mediálním tlakem o prospěšnosti konzumace biopotravin na celkové zdraví.
Dnes již každý člověk někdy četl, jak moc zdravá je konzumace biopotravin. Ale je to pravda? Skutečně jsou biopotraviny tak prospěšné? Četli jste již nějaké výsledky výzkumů, které by potvrzovaly zdravotní výhody konzumace biopotravin?
Nedávná studie, která byla publikována v časopise American Journal of Clinical Nutrition, porovnávala tisíce záznamů o složení různých potravin a to zpětně až do roku 1950.
Tato studie ukázala, že ekologicky a konvenčně vyráběné potraviny obsahují velmi podobné množství živin, včetně vápníku, vitamínu C, železa a esenciálních mastných kyselin (omega-3). U potravin pocházejících z konvenčního zemědělství se sice vyskytovaly případy zvýšeného množství dusíku, nicméně vědci uvedli, že tyto zvýšené hladiny dusíku nepředstavují žádná zdravotní rizika.
I když z dosažených výsledků výzkumu vyplívá, že biopotraviny se nijak výrazně neodlišují z pohledu obsahu živin od normálních potravin, jsou zde i jiné důvody, proč je lidé kupují. A to hlavně z důvodu lepších životních podmínek chovaných zvířat (zvířatům musí být umožněn pohyb mimo ustájení - a to i v zimě, je předepsána minimální rozloha pastvin na 1 kus atd.), ale i to, že mnoho lidí říká: „chuť biopotravin je mnohem lepší než je tomu u normálních potravin“.
Myslíte si, že je dobré kupovat biopotraviny? Podělte se s námi o vaše názory…
Zdroj:
ajcn.org









