Šest pověr o výživě
Pojďme se podívat na šest nejčastějších mýtů o správné výživě.
1. Zpracované potraviny jsou méně výživné
Čerstvá jablka nebo křupavý zelený salát působí při jídle potěšení, avšak představa, že syrové potraviny jsou zdravější než zpracované, neodpovídá pravdě. Konzervované, sušené, zmrazené nebo vařené potraviny nemusí mít nižší nutriční hodnotu. Tyto postupy prodlužují jejich údržnost, zvyšují bezpečnost a v některých případech mohou skutečně nutriční hodnotu zvýšit. Například lidský organismus může lépe využívat beta-karoten ve vařené mrkvi, než v syrové a čerstvý hrášek, který byl ihned po sklizni zmrazen, obsahuje více vitaminu C, než hrášek, který byl před spotřebou skladován několik dnů při pokojové teplotě.
2. Cukr je příčinou onemocnění cukrovkou
Při konzumaci cukru působí hormon inzulin tak, že hladinu cukru v krvi rychle upraví na původní úroveň. Příčinou cukrovky je tedy nedostatek inzulinu a nikoliv přebytek cukru v potravě. Při onemocnění cukrovkou je důležité upravit četnost i množství pokrmů a volit druh sacharidů včetně cukru tak, aby po jídle mohlo tělo regulovat výši hladiny cukru v krvi.
3. Vynechávání jídel napomáhá hubnutí
Bylo vědecky prokázáno, že vynechávání jídel může naopak vést k zvýšenému příjmu potravin při následujícím jídle. Výsledkem pak může být zvyšování a nikoliv snižování tělesné hmotnosti. Mimo to na chybějící jídlo může tělo reagovat tak, že zpomaluje metabolismus a počne tvořit zásoby energie ve formě ukládaného tuku.
4. Konzervační látky jsou škodlivé
Neodpovídá to pravdě. Bez konzervačních činidel by celý potravní řetězec nebyl tak bezpečný jako je v současné době. Dusičnany a dusitany používané při zpracování masa chrání proti smrtelně nebezpečným bakteriím Clostridium botulinum, inhibitory růstu plísní v cereálních výrobcích zabraňují tvorbě potenciálních karcinogenů, které mohou vyvolat rakovinu žaludku. Jestliže je konzervační látka označena E číslem, znamená to, že byla na základě testů schválena pro bezpečné užívání v potravinách.
5. Není vhodné přijímat potravu mezi jednotlivými jídly
Pro zahnání příliš velkého hladu je vhodné jíst každé 3-4 hodiny. Rozdělení příjmu energie do tří jídel a dvou až tří menších zákusků místo tří velkých jídel, pomáhá vyvolat pocit nasycení po celý den a snižuje možnost přejídaní při hlavních jídlech. Vhodnou volbou zákusku je rovněž možné podstatně ovlivňovat denní příjem vitaminů a minerálních látek.
6. Není možné současně trávit více než jeden typ potraviny
Vědecky není ověřeno, že lidské tělo vyžaduje vzájemné oddělení potraviny obsahující bílkoviny nebo sacharidy, protože je nemůže strávit současně. Názor o "kombinování potravin" původně vyslovil Dr. William Hay koncem 19. století a v posledních deseti letech byl popularizován prostřednictvím publikací o dělené stravě, kterých bylo v tomto období vydáno značné množství. Lidé mají jeden žaludek a středně dlouhý zažívací trakt, jsou všežravci (omnivorové) a mohou proto dobře využít např. steak (bílkoviny a tuk) s brambory (sacharidy) v jednom pokrmu.
Zdroj:
www.vupp.cz
Použito se svolením vydavatele.











