Slazená káva či čaj na podporu hubnutí
Ze studie dánských vědců vyplývá, že slazená káva nebo čaj výrazně snižuje riziko zvyšování tělesné hmotnosti. Pravděpodobným vysvětlením je, že cukr v kávě nebo čaji stimuluje metabolismus ve střevech a tím snižuje chuť k jídlu.
Ze studie dánských vědců vyplývá, že cukr v kávě či v čaji výrazně snižuje riziko přibírání na tělesné hmotnosti. Uvedl to dánský deník Jyllands-Posten, který citoval odbornou stať v časopisu European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation. Profesor Finn Gyntelberg z kliniky Bispebjerg Hospital v Kodani konstatoval, že bylo výrazně méně obézních či více štíhlých lidí mezi těmi, kdo si sladí kávu nebo čaj. Bylo to veliké překvapení.
Jde podle něj jen o fakta zjištěná pozorováním, ale je zapotřebí dalšího studia, aby se vyjasnilo, zda kombinace kávy a cukru je tím, co aktivuje hormony snižující chuť k jídlu. Pokud si podle profesora Gyntelberga dáte vždy po dvou kostkách cukru do pěti až šesti šálků kávy nebo čaje, které se průměrně za den vypijí, máte o 40 procent nižší riziko přibírání na hmotnosti, než kdybyste tyto nápoje pili bez cukru.
Autoři studie analyzovali údaje ze vzorku 5200 osob z Kodaně v rámci široké studie nazvané Copenhagen Male Study. Ta byla zahájena v 70. letech a jejím cílem bylo zjistit souvislosti mezi obezitou, alkoholem, cigaretami, fyzickou aktivitou a kávou. Výsledky týkající se souvislosti mezi nadváhou a kávou byly nejzajímavější, protože podobné údaje nebyly dosud nikde jinde zjištěny. Pravděpodobným vysvětlením je to, že cukr v kávě nebo čaji stimuluje metabolismus ve střevech a tak snižuje chuť k jídlu. Ty kalorie, které obsahuje kostka cukru, jsou mnohem méně významné než ty, které se přijímají ve stravě.
Zdroj:
ÚZEI
agronavigator.cz
Bendová M.: Oslaďte si kávu či čaj - a zhubnete. Zdravotnické listy, 2005, č. 15, 28. 7 - 11. 8. 2005











