Snídaně rozhodujícím článkem snižování nadváhy
Podle nejnovější americké studie, publikované v časopisu Obesity Research, je více než pravděpodobné, že každodenní konzumace byť jen "decentní" snídaně může být u osob s nadváhou klíčem k odstranění přebytečných kilogramů.
Dlouhodobý výzkum, prováděný Národním registrem pro kontrolu hmotnosti (NWCR), kterého se zúčastnilo 3 000 osob, ukázal, že ti, kteří si úspěšně udržovali dosažené snížení hmotnosti (téměř 80 % participantů), konzumovali v rámci dodržované zeštíhlovací diety snídani každý den. Šedesát procent účastníků z těch, kteří každé ráno snídali, jedlo pravidelně, nebo alespoň velmi často, misku cereálií.
Podmínkou kvalifikace účastníka do studie NWCR, bylo snížení hmotnosti minimálně o 14 kg, a udržování této hmotnosti déle než jeden rok. Úbytek hmotnosti 3 000 registrovaných účastníků byl ale v průměru 27 kg a doba jeho udržení zhruba šest let. Důkazů o tom, že nevelká miska cereálií může být klíčovým faktorem pro ztrátu hmotnosti a její udržení, stále přibývá.
Z údajů Nielsenova Národního přehledu stravovacích trendů, prezentovaného na výroční konferenci Severoamerické asociace pro výzkum obezity vyplývá, že ženy, které často konzumují cereálie (více než sedmkrát za 14 dní) váží v průměru asi o 4 kg méně než ty, které jedí cereálie zřídkakdy, nebo vůbec. Dále bylo prokázáno, že ti, kdo konzumují cereálie pouze občas, jsou náchylnější k nadváze či obezitě. U žen je tato pravděpodobnost 16%, u mužů 12%. Jedním z důvodů, proč může být snídaně důležitá pro hmotnostní úbytky je, že pomáhá zmirňovat hlad v průběhu dne.
Výzkum rovněž ukázal, že ti kteří jedí snídani, lépe odolávají tučným a vysoce energetickým pokrmům během dne, a že živiny, zkonzumované při snídani přispívají i zvyšování fyzické aktivity. Ironií je, že řada lidí, kteří chtějí zhubnout vynecháváním některého z denních jídel, si vybírají zpravidla snídani. Výzkumy ukazují, že 25 % Američanů v současné době vynechává snídani, přičemž nadváha a obezita se za poslední desetiletí téměř zdvojnásobila.
Zdroj:
obestityresearch.org
ÚZEI
agronavigator.cz











