Hořčice a růst svalů
Teď si určitě říkáte: „Tak to je super, příště si dám po tréninku několik párků v rohlíku a bude to lepší než nějaký potréninkový koktejl“. Ale tahle to nefunguje…
Podle výzkumu, konzumace homobrassinolidů, což je třída rostlinných steroidů, které se nachází v hořčičné rostlině, dokáže stimulovat syntézu bílkovin ve svalových buňkách, což vyvolává reakci podobnou jako při užívání anabolických steroidů.
Ze závěrů studie, která byla publikována ve vědeckém magazínu The FASEB Journal vyplynulo, že při podávání homobrassinolidů laboratorním potkanům vyvolává hlubší anabolický efekt zvýrazněním syntézy bílkovin a omezením degradace svalových bílkovin, což způsobuje značné zvýšení svalové hmoty, jakož i velikost svalových vláken. Navíc, úchopový test síly ukázal další zvýšení celkové síly.
Na konci 24 denní studie došlo u potkanů k výraznému zvýšení jejich tělesné hmotnosti a svalové síly.
Homobrassinolidy pocházejí z hořčičných semínek a proto je důležité vzít v úvahu i celkové množství zpracovaných hořčičných semínek ve výsledném produktu. Snažte se vybírat takovou hořčici, která prošla co nejmenším či nejšetrnějším technologickým procesem, aby byla zachována co největší koncentrace homobrassinolidů. Zkuste využít hořčici pro okořenění vašeho potréninkového jídla.
Zdroj: D. Esposito et al, FASEB Journal, 25 (10):. 3708, 2011.