Sůl – jak je to s ní doopravdy?


Autor: fit-kul | 16.02.2013 18:47 | Komentářů: 0

Zvýšený příjem soli může způsobovat řadu onemocnění – např. negativně působí na krevní tlak, ale zvýšený příjem soli, resp. sodíku, může být také příčinou zadržování vody v těle. Není výjimkou, že někdo solí, aniž by jídlo ochutnal – je to zkrátka takový zvyk. Bohužel tento zvyk nepatří mezi ty kladné.

 

Není ale pravdou, že by sůl byla škodlivá a že bychom ji vůbec nepotřebovali. Obzvlášť, pokud sportujeme, tak nějaké množství soli samozřejmě potřebujete. Ale všeho s mírou. V dnešním článku bych se proto chtěla zaměřit na problematiku soli ve výživě a to především ve výživě sportující populace a také bych vám ráda poskytla mé tři oblíbené recepty, které obsahují velmi malé množství soli.

 

Soli neholduji už od dětství. Ve školní jídelně mě nikdy nenapadlo osolit si brambory ani polévku, ačkoliv všichni kolem mě si stěžovali, že je jídlo málo slané. To mi přetrvalo dodnes. Sůl nepoužívám, raději dám přednost bylinkám. Pokud solím, tak opravdu jen minimálně.

 

Možná si říkáte, že i vy jste slánku nedrželi v ruce několik let. Vaše zdraví ale může být ohroženo i vysokým podílem sodíku, který už je přímo obsažený v potravinách. Pojďme se podívat, jak je možné toto riziko minimalizovat, aby tím ale neutrpěla chuť pokrmu a současně nebyla ohrožena vaše štíhlá linie a především vaše srdce.

 

Jak už jsem uvedla výše, je dost možné, že konzumujete víc soli, než skutečně potřebujete a to i přesto, že viditelně nesolíte. Je to dané hlavně obsahem sodíku v potravinách. Pro někoho bude asi překvapením, že nízkotučné potraviny – především nízkotučné polotovary, sýry, cereálie, ale i proteinové tyčinky, mohou obsahovat značnou dávku soli.  Ačkoliv se jedná nepochybně o potraviny, které vyhovují zásadám zdravého stravování, tak právě množství soli, která je v nich obsažené, může být v celkovém součtu problém. Např. jeden šálek obyčejného cottage sýra může obsahovat až 918 mg sodíku (záleží na výrobci a druhu sýra).

 

Podle odborníků totiž nadměrný příjem soli ničí buňky a poškozené buňky samozřejmě nemohou správně fungovat. To má vliv na procesy v našem těle a to jak na regeneraci, ale i na metabolismus a schopnost spalovat tuky. Bohužel v dnešní populaci je opravdu spíš problém nadměrný příjem soli než jeho nedostatek. Průměrný člověk totiž zkonzumuje až dvojnásobek doporučené denní dávky sodíku denně.

 

Nadměrná konzumace soli může způsobovat retenci vody (=zadržování tekutin). Tím se samozřejmě dočasně i zvýší vaše váha. Sodík má totiž hydrofilní povahu. Tzn., že přitahuje vodu a tělo si tím pádem uchovává větší množství vody, aby naředilo koncentraci sodíku na zdravou hladinu. Výsledkem je úbytek moči a bohužel i problém s otoky a často se také objevují problémy s nadýmáním. Jestliže máte často oteklé končetiny nebo vystouplé břicho a trpíte pocitem nadmutí, tak se nad svým příjmem sodíku zamyslete.

 

Kolik příjmu sodíku?

Pokud chcete opravdu vědět, jak na tom s příjmem sodíku jste, tak nejlepší způsob, jak to zjisti, je samozřejmě zapisování obsahu sodíku v jednotlivých pokrmech po dobu několika dní. Pokud vaše denní dávka přesáhne 3000 mg sodíku, tak byste ji měli snížit. Ideální je totiž dávka kolem 2000 mg sodíku denně.

Říkáte si jak toho dosáhnout? Nebojte, není to nic těžkého ani náročného. Bude stačit, když budete jíst hlavně čerstvé potraviny a pokusíte se vyhýbat nebo alespoň omezit polotovary a mražené pokrmy. Také si dávejte pozor na potraviny, které jsou upravované uzením, na potraviny nakládané nebo konzervované. Raději dejte přednost grilovaným nebo pečeným pokrmům. Na dochucení pokrmů můžete použít místo soli bylinky a koření a tím snížíte množství soli na minimum. Dalším tipem je dát přednost mořské soli před obyčejnou stolní solí. Mořská sůl obsahuje více hořčíku a její chuť je taková „opravdovější“ a „slanější“. I z toho důvodu vám postačí menší množství. Také se pokuste vynechat nejrůznější dochucovadla a ingredience, které obsahují sodík. Pozor na glutamát sodný, prášek do pečiva a jedou sůl. Někdy se sodík objeví v potravinách, kde by vás to ani nenapadlo.

 

Nadměrný příjem sodíku má vliv nejen zadržování vody v těle, ale bohužel má i negativní vliv na srdce. Samozřejmě to není jediná příčina onemocnění srdce. Ale v některých zemích je to jeden z hlavních „zabijáků“ a to především u žen. Je to dané tím, že strava bohatá na obsah soli, je také často bohatá na tuky a cholesterol, čímž vzniká nebezpečné trio látek, které nám mohou překazit snahu nejen v budování krásné postavy, ale hlavně snahu o pevné zdraví.

 

Onemocnění srdce a vysoký krevní tlak dnes neohrožují pouze starší ženy nebo muže, ale setkávají se s nimi i kategorie mladšího věku. Podle výzkumu Centra pro kontrolu a prevenci chorob jsou nemoci srdce třetím nejčastější příčinou úmrtí mezi ženami do 44 let. Pokud pravidelně cvičíte, vaše strava se skládá z kvalitních bílkovin, celozrnných produktů, zeleniny, ovoce a zdravých tuků, tak sledujte i příjem sodíku, abyste snížili riziko vysokého krevního tlaku a předcházeli srdečním chorobám.

 

Dostáváme se k dalšímu, hlavně pro většinu žen, významnému bodu, kterým je štíhlá linie v souvislosti s příjmem soli. Byly provedeny výzkumy, které dokazují, že k nárůstu obezity přispívají i slané potraviny konzumované ve větším množství.  Není to jen z důvodu obsahu soli, ale slané potraviny většinou nepatří mezi zdravé pochoutky a obsahují vysoké dávky tuků a jednoduchých cukrů. Tato kombinace je pro vaši váhu a postavu pohromou.

 

Jestliže pro vás bylo dodnes nemyslitelné nepoužívat sůl, tak bude ze začátku obtížnější se méně slané chuti naučit. Ale určitě to zvládnete.  Není důvod nesolit vůbec – naše tělo určité množství soli potřebuje, na to nezapomínejte. Je ale potřeba si uvědomit, že do celkového množství přijaté soli za den, musíte počítat i obsah soli v potravinách, které jíte. Věřím, že pokud budete postupně sůl ve vašem jídelníčku snižovat, tak zhruba za měsíc si vaše chuťové buňky na méně slané jídlo zvyknou, stanou se na sůl citlivější, a naopak, pokud se dostanete k jídlu, které bude slané, tak vás jeho chuť rozhodně nepotěší.

 

Rozhodnete-li se omezit sůl, tak pro zlepšení chuti můžete místo soli použít např. chilli, kajenský pepř nebo zázvor. Toto koření vám mimo jiné rozproudí i metabolismus. Další vhodnou náhradou za sůl je skořice, kakao, česnek a cibule (výborní pomocníci pro dobrou imunitu) a třeba i petržel, bazalka nebo majoránka.

 

 

Dostatečný příjem sodíku

Až doposud jsem psala především o negativním vlivu soli. Ale také jsem zmínila, že naše tělo sůl potřebuje, je pro nás v rozumných dávkách nezbytná. V opačném případě se vystavujete výše popsaným zdravotním rizikům. Sodík plní v našem těle také spoustu funkcí. Pokud posilujete, tak hraje roli v přenosu nervových impulsů a ve svalové kontrakci.  Po náročném tréninku, při kterém se hodně potíte, vám sodík pomůže doplnit elektrolyty, které jste pocením ztratili. Tím snížíte riziko poruch neurosvalových funkcí, které by v horším případě mohly vést k závratím, mdlobám nebo křečím.

Jestli cvičíte s cílem nárůstu svalové hmoty, tak dle provedených výzkumů, vám sůl může pomoci zlepšit proteosyntézu, protože díky ní se do svalových buněk dostane více kreatinu. Nezapomeňte tedy na fakt, že sodík je důležitý minerál a jeho role v přenosu nervových impulsů umožňuje buňkám vzájemnou komunikaci, což je nezbytné pro vaše myšlení, zrak, ale i zvládání každodenních činností.

 

Proto se soli úplně nezříkejte, ale držte se hesla všeho s mírou!

 


 

A nyní se dostávám ke slíbeným receptům. Opět se nemusíte bát – nejedná se o žádné složité recepty. Jsou nejen zdravé a chutné, ale díky nim ušetříte i značnou dávku soli v porovnání s podobnými polotovary nebo jídly připravenými v restauracích. Doufám, že si nějaký z receptů vyberete a bude vám chutnat. Na výběr máte mezi rybou, dále nabízím recept na luštěniny – moje oblíbená čočka - a nesmí chybět ani recept s kuřecím masem.

 

 

KOŘENĚNÁ RYBA (4 porce)

Budete potřebovat 500 g bílé ryby, 4 nahrubo nastrouhané stroužky česneku, 1 středně velkou nakrájenou cibuli, 1 pálivou papriku, kterou zbavte semínek a nakrájejte ji, šťávu z 1 citronu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžičky tymiánu, černého pepře, nového koření a 1 lžičku skořice, pro lepší chuť i špetku muškátového oříšku

 

Všechny suroviny kromě ryby dejte do mixéru a důkladně rozmixujte. Maso dejte do mísy a navrstvěte na něj vzniklou směs a alespoň hodinu (lépe do druhého dne)nechte marinovat. Když je maso připravené k tepelné úpravě, tak na pánvi rybu opékejte cca 5 minut z každé strany. Poté můžete servírovat nejlépe s čerstvou zeleninou.

 

 

BYLINKOVÁ ČOČKA (4 porce)

Na 4 porce budete potřebovat 1 šálek suché čočky (cca 250 g) – doporučuji čočku červenou, ale může být i obyčejná, 2 lžíce olivového oleje, 2 nakrájené mrkve, 2 nakrájené řapíky celeru, 1 středně velká nakrájená cibule, 4 stroužky utřeného česneku, trošku tymiánu a rozmarýnu, šťávu z půlky citronu, 2 lžičky vinného octa

 

Do středně velké pánve dejte olej, přidejte zeleninu a česnek a restujte do měkka. Přidejte čočku, tymián, rozmarýn a vodu a přiveďte k varu, snižte teplotu, promíchejte všechny ingredience a přiklopte pokličkou. Vařte, dokud čočka nezměkne. Pokud budete mít čočku červenou, tak cca 15 minut, pokud budete používat obyčejnou čočku, tak vařte cca 25 minut. Až bude čočka na pánvi hotová, tak obsah pánve přendejte do mísy a přidejte citronovou šťávu a vinný ocet.

 

 

KUŘECÍ KARI (3 porce)

Připravte si 500 g kuřecích prsíček nakrájených na kostičky, lžíci olivového oleje, 1 cibuli najemno nakrájenou, 4 stroužky utřeného česneku, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 3 lžíce kari, špetku skořice, lžičku kmínu, 250 ml kokosového mléka, půlku balení bílého jogurtu (nejlépe řeckého), šťávu z půlky citronu

 

Na pánvi orestujte do měkka cibulku (cca 2 minuty), přidejte česnek, zázvor, kmín, kari, skořici a dobře promíchejte a přidejte kuřecí maso. Nechte smažit asi 2 minuty. Poté přilijte kokosové mléko, vodu a přidejte jogurt. Směs poduste (15-20 minut) a nakonec přidejte citronovou šťávu a vše promíchejte.

 

Napsala Dominika Ipserová

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 8 , registrovaných: 3