jiri1995 píše:Tak jsem si vyhledal a upravil vůči svému maximu v jednotlivých cvicích a docela rád bych se zeptal jestli s tím souhlasíte. Jinak trénink budu cvičit pondělí - středa - pátek. (Trénink byl jinak rozepsán do tří dnů a prodleva jednoho týdne než bych začal cvičit např. opět biceps se mi zdá veliká)
Jestli jsem to dobře pochopil, tak chceš jet celý tento trénink v celku, že? To mi nepřijde jako dobrý nápad, vzhledem k počtu sérií. Opravdu to nebylo navrženo na týdenní mezeru mezi jednotlivými svaly jen tak pro nic za nic. Ze zkušeností mých a zkušeností okolí bych ti doporučil buď jet tento trénink tak, jak byl napsán, nebo systém 4x týdně - např.:
- pondělí - nohy, záda, biceps
- úterý - hrudník, ramena, triceps
- středa - pauza
- čtvrtek - stejně jako v pondělí
- pátek - stejně jako v úterý
- sobota, neděle - pauza
V případě, že by jsi chtěl 3x týdně procvičit celé tělo, tak pro lepší efektivitu bych ti doporučil snížit počet cviků a sérií. Obecně to funguje tak, že systémy 3x týdně se dělají spíše na posílení, kdežto systémy 4x týdně mají lepší efekt na budování hmoty. Záleží ale pochopitelně na konkrétním tréninku.
Další výhradu mám k cvičení břicha na konci tréninku. Na začátku ho jednak využiješ jako rozehřátí a také ti břicho „nesebere“ krev ze zbytku těla.
jiri1995 píše:1) Už mi bylo řečeno od pana Hudečka, že místo shybů na záda můžu nahradit (i když neadekvátně) stahováním horní kladky před hlavou, protože shyby dám pouze bicepsový nikoliv za hlavou tedy za záda. Ptám se jestli mohu shyby za hlavou nahradit stahováním horní kladky za hlavou?
Nemám se stahováním klady za hlavu dobré zkušenosti. Pohyb je sice stejný, jako u shybů, ale nedochází k rychlému postupu a správnému zatížení svalů. Doporučil bych ti spíš shyby před hlavu, klidně i s užším úchopem (třeba na šíři ramen), nebo téměř jakýkoliv jiný typ shybů. Klidně i s dopomocí.
jiri1995 píše:2) U dřepů se bojím je dělat s velkou činkou na ramenou a přitom se o nic "neopírat" (z důvodu, že stratím rovnováhu a přepadnu), takže je budu dělat na multipressu, což nevadí, protože to má stejný účel?
To pokud možno nedělej. Multipress dovoluje pohyb jen ve svislém směru, což je velmi nepřirozené a špatné na páteř. Pokud nedokážeš udržet rovnováhu, tak ti tvoje tělo říká, že není připraveno na takovou váhu. Zkus menší váhy a postupně zvyšovat.
jiri1995 píše:3) Ještě když jsme u těch dřepů tak u větších vah si můžu dát mezi nohy pro jistotu lavičku?
Lavičku mezi nohy si dát klidně můžeš, ale je možné, že pokud je vysoká, nepůjde ti dělat dřepy dostatečně hluboko a svaly dostatečně neprocvičíš. A dej si pozor na rychlé dosednutí s váhou na zádech, odnesou to záda.
jiri1995 píše:4) Souhlasíte i s cviky na břicho + jeden se zátěží? (Mám na paměti, že nemám používat jakékoli zapření např. o lavičku, topení a ani na římské lavičce)
Cvikem se zátěží bych ti doporučil začít. Jaké cviky bys na břicho chtěl dělat?
jiri1995 píše:5) Kliky na bradlech moc nemusím, protože si nejde nakládat zátěž snad jenom tak, že si vezmu jednoručku mezi nohy a stehny uchopím, což se mi zdá krajně nepohodlné. Proto jsem zvolil kliky mezi lavičkami, kde si můžu zátěž ve formě kotouče dávat na kvadricepsy a při vyšší zátěži (20-25 kg) někoho poprosit, aby mi ji sundal...taky souhlasíte?
Při klikách na bradlech se běžně zátěž přidává navěšením závaží pomocí řetězu na opasek:
http://www.extrifit.cz/files/ilustracni_fotky/img-243.jpg. Kliky mezi lavičkami jsou však také účinný cvik.