na smazání

Všechny možné i nemožné druhy tréninků a cviků

Re: jiri1995 - shrnutí

Příspěvekod Finer » sob 11. led 2014 18:59:31

jiri1995 píše:
Finer píše:
jiri1995 píše:V poslední době mně všechno bolí (loketní úpony, kolenní vazy, ramenní vazy) a vůbec nevím čím to je!? :x

Rozcvičuji se před tréninkem buď a) šlapáním na Rotopedu (10 minut) a nebo skákáním přes švihadlo a pak dynamicky "švihám" dolními i horními končetinami a když skončím trénink, tak provedu strečink del jedné knihy (která je o józe a o domácímu protahování).

Doporučil bych strečink i před tréninkem - je vhodné před zátěží šlachy i svaly protáhnout. Potom bych doporučil vždy po tréninku (před závěrečným protažením) 10 minut aerobní aktivity - švihadlo hodnotím jako vhodnější, než rotoped. Ale především si myslím, že problém bude v přetěžování šlach a kloubů. Dá se to korigovat zmenšením vah (což se, předpokládám, nesetká s nadšenou odezvou), nebo alespoň nějakou kloubní výživou (přípravky s vyšším obsahem kyseliny hyaluronové). Jak dlouho ses dostával k vysokým váhám? Může to být také příliš rychlým postupem.

Strečink před tréninkem? Všude píšou, že je to blbina, protože tím svaly ztrácejí svojí elastickou pružnost, jinými slovy se doporučuje dělat strečink až po tréninku, kdy jsou svaly (šlachy, úpony) unavené a i dostatečně prokrvené...

Kloubní výživu v 18-ti letech fakt brát nebudu :lol: ...

Jak dlouho jsem se dostával k vysokým vahám? To si přesně nepamatuji (cvičím rok a 3-4 měsíce), ale za poslední tři měsíce jsem bench-press vylepšil ze 65kg o 15kg tedy na 80kg a mrtvý tah jsem za poslední půl rok zlepšil téměř o 50kg, maximálka na něm činí 160kg.

Nevím z jakých zdrojů čerpáš, ale strečink před tréninkem rozhodně není blbina (naopak - je to prevence úrazu) a sval „svojí elastickou pružnost“ protažením rozhodně neztratí. Ovšem platí, že strečink před tréninkem může snížit výkonost.
Co se týče kloubní výživy tak tu doporučuji PRÁVĚ kvůli tomu, že ti je 18. Klouby (a ani šlachy a svaly) nejsou v tomhle věku ještě úplně vyvinuté (proto bych ani nedoporučil cvičení s tak vysokými váhami).
Ale podle toho, co píšeš, to vypadá, že tě klouby, vazy a šlachy bolí právě kvůli rychlému postupu v posledních měsících. Navíc se do toho ještě může promítat i přibrání na objemu (předpokládám, že šlo úměrně s vahami).
Je skvělé, že se o cvičení zajímáš i z teoretického hlediska a čteš různé články apod., ale vždy je třeba dbát na relevantnost zdrojů.
Finer

Příspěvekod jerry » pon 13. led 2014 5:42:19

Jiri,
vcelku pritakam Finerovi.. Strecink na pocatku je dobry i jako varianta pro rozcviceni partii, ktere v ten den budes procvicovat.. Opravdu netusim, kdes cetl, ze to je strecink na pocatek blbina.. nejspis dosti spatny zdroj..

Spravny sled treninku by mel vypadat minimalne takto:
Zahrati - volna je vcelku na tobe, cilem je zakrat cele telo na "pracovni" teplotu
Strecink - protazeni a priprava partii, ktere v dany den budes cvicit
Trenink - samotny obsah cviceni
Strecink - protazeni na zaver

Osobne tipuji tve polesti "vseho mozneho" na prilisny rychly postup zvysovani vah.
Osobne bych v tvem pripade snizil vsechny maximalky o cca 25%. Za dalsi bych se soustredil prioritne na spravne technice nez-li ryhlemu postupu na zatezi.

Ale rozhodovani je na tobe ;) je to tve telo
Jerry
jerry

Příspěvekod fit-kul » úte 14. led 2014 13:30:53

Strečink na začátek tréninku určitě nedoporučuji - jak zde již bylo řečeno - snížení výkonnosti je docela znatelné + další nevýhody. Co ale doporučuji je samozřejmě celkové zahřátí (tj. kolo, běh/chůze atd. atd.) a hlavně cílené zahřátí partií, které chci právě cvičit (warm up série).

Klasický strečink si nech na konec tréninku.
fit-kul
Administrátor

Příspěvekod jiri1995 » úte 14. led 2014 14:44:44

...
Naposledy upravil jiri1995 dne úte 28. lis 2017 14:18:43, celkově upraveno 1
jiri1995

Příspěvekod jiri1995 » úte 14. led 2014 14:52:10

...
Naposledy upravil jiri1995 dne úte 28. lis 2017 14:18:52, celkově upraveno 1
jiri1995

Příspěvekod jerry » úte 14. led 2014 17:24:00

fit-kul píše:Strečink na začátek tréninku určitě nedoporučuji - jak zde již bylo řečeno - snížení výkonnosti je docela znatelné + další nevýhody. Co ale doporučuji je samozřejmě celkové zahřátí (tj. kolo, běh/chůze atd. atd.) a hlavně cílené zahřátí partií, které chci právě cvičit (warm up série).

Klasický strečink si nech na konec tréninku.

mno vida.. a ja mel za to, ze po zahrati nasleduje mirne rozcviceni, ktere pripravi k treninku dne :)
Jerry
jerry

Příspěvekod fit-kul » čtv 16. led 2014 16:49:01

jiri1995 píše:Ještě jsem se chtěl zeptat na jednu otázku, na kterou vždy zapomenu nějakou náhodou:

Co způsobuje křivé postavení zornice a duhovky v oku oproti druhému oku?

Obrázek

Poslední dobou to hodně vídám u lidí a docela mě to zneklidňuje...kdysi bylo v jedné knize napsané (už si přesně nepamatuji v které), že to může způsobovat třeba tlakový cvik bench-press ve chvíli, kdy jedinec vytlačuje VČ směrem nahoru, ale od spolužáka jsem slyšel, že to může být tím, že má dotyčný oslabené oční svaly, tak jak to vlastně je?

PS: Za obrázek se omlouvám, kreslil jsem ho v malování. :)

Pokud myslíš astigmatismus, tak zde se opravdu nedoporučují žádné "tlakové cviky"
fit-kul
Administrátor

Příspěvekod Finer » čtv 16. led 2014 18:42:01

fit-kul píše:
jiri1995 píše:Ještě jsem se chtěl zeptat na jednu otázku, na kterou vždy zapomenu nějakou náhodou:

Co způsobuje křivé postavení zornice a duhovky v oku oproti druhému oku?

Obrázek

Poslední dobou to hodně vídám u lidí a docela mě to zneklidňuje...kdysi bylo v jedné knize napsané (už si přesně nepamatuji v které), že to může způsobovat třeba tlakový cvik bench-press ve chvíli, kdy jedinec vytlačuje VČ směrem nahoru, ale od spolužáka jsem slyšel, že to může být tím, že má dotyčný oslabené oční svaly, tak jak to vlastně je?

PS: Za obrázek se omlouvám, kreslil jsem ho v malování. :)

Pokud myslíš astigmatismus, tak zde se opravdu nedoporučují žádné "tlakové cviky"

Nejedná se o astigmatismus, ale spíš o strabismus = šilhání. A je to opravdu způsobené ochablými očními svaly (nebo malými nervovými obrnami). Astigmatismus je vada postihující především rohovku (její zakřivení a povrch).
Finer

Příspěvekod jiri1995 » pát 17. led 2014 6:11:26

...
Naposledy upravil jiri1995 dne úte 28. lis 2017 14:19:14, celkově upraveno 1
jiri1995

Příspěvekod jerry » pát 17. led 2014 6:25:43

jiri1995 píše:Děkuji, přesně to jsem myslel...

Na štěstí to na sobě v zrcadle nepozoruji :) ...

Můžete mi napsat "prevenci" ?

:D Nesilhat po kockach pri posilovani :D
:D ..mohlo by ti to zustat.. :D
Jerry
jerry

Příspěvekod Finer » pát 17. led 2014 19:14:03

jiri1995 píše:Děkuji, přesně to jsem myslel...

Na štěstí to na sobě v zrcadle nepozoruji :) ...

Můžete mi napsat "prevenci" ?

Prevencí bych to nenazval, ale pokud budeš používat svoje oči normálně, nemělo by se ti to stát. Můžeš zkusit rady tady: http://ocni-joga.webnode.cz/, rozhodně to nebude naškodu.
Finer

Příspěvekod jiri1995 » čtv 06. úno 2014 17:34:11

...
Naposledy upravil jiri1995 dne úte 28. lis 2017 14:19:28, celkově upraveno 1
jiri1995

Příspěvekod Finer » pát 07. úno 2014 9:13:33

jiri1995 píše:Ahoj,

Můžete mi někdo vysvětlit možnou příčinu bolesti projevující se vzadu nad levou pánví ?

Když se horní polovinou těla předkloním tak, že se posledními články prstů dotýkám země, bolest cítit není...

Jenomže, když horní polovinu těla předkloním v případě, že mám i před sebou pokrčenou levou nohu chodidlem nad zemí, tak pociťuji bolest pocitově podobnou nataženině.. :?

Mohlo by to být problémem v křížokyčelním skloubení, bohužel takhle na dálku těžko říct. Ještě nějaké další příznaky? Bolí to pořád, nebo jen při tomto pohybu?
Finer

PředchozíDalší

Zpět na Trénink a cviky