jiri1995 píše:Finer píše:jiri1995 píše:V poslední době mně všechno bolí (loketní úpony, kolenní vazy, ramenní vazy) a vůbec nevím čím to je!?![]()
Rozcvičuji se před tréninkem buď a) šlapáním na Rotopedu (10 minut) a nebo skákáním přes švihadlo a pak dynamicky "švihám" dolními i horními končetinami a když skončím trénink, tak provedu strečink del jedné knihy (která je o józe a o domácímu protahování).
Doporučil bych strečink i před tréninkem - je vhodné před zátěží šlachy i svaly protáhnout. Potom bych doporučil vždy po tréninku (před závěrečným protažením) 10 minut aerobní aktivity - švihadlo hodnotím jako vhodnější, než rotoped. Ale především si myslím, že problém bude v přetěžování šlach a kloubů. Dá se to korigovat zmenšením vah (což se, předpokládám, nesetká s nadšenou odezvou), nebo alespoň nějakou kloubní výživou (přípravky s vyšším obsahem kyseliny hyaluronové). Jak dlouho ses dostával k vysokým váhám? Může to být také příliš rychlým postupem.
Strečink před tréninkem? Všude píšou, že je to blbina, protože tím svaly ztrácejí svojí elastickou pružnost, jinými slovy se doporučuje dělat strečink až po tréninku, kdy jsou svaly (šlachy, úpony) unavené a i dostatečně prokrvené...
Kloubní výživu v 18-ti letech fakt brát nebudu...
Jak dlouho jsem se dostával k vysokým vahám? To si přesně nepamatuji (cvičím rok a 3-4 měsíce), ale za poslední tři měsíce jsem bench-press vylepšil ze 65kg o 15kg tedy na 80kg a mrtvý tah jsem za poslední půl rok zlepšil téměř o 50kg, maximálka na něm činí 160kg.
Nevím z jakých zdrojů čerpáš, ale strečink před tréninkem rozhodně není blbina (naopak - je to prevence úrazu) a sval „svojí elastickou pružnost“ protažením rozhodně neztratí. Ovšem platí, že strečink před tréninkem může snížit výkonost.
Co se týče kloubní výživy tak tu doporučuji PRÁVĚ kvůli tomu, že ti je 18. Klouby (a ani šlachy a svaly) nejsou v tomhle věku ještě úplně vyvinuté (proto bych ani nedoporučil cvičení s tak vysokými váhami).
Ale podle toho, co píšeš, to vypadá, že tě klouby, vazy a šlachy bolí právě kvůli rychlému postupu v posledních měsících. Navíc se do toho ještě může promítat i přibrání na objemu (předpokládám, že šlo úměrně s vahami).
Je skvělé, že se o cvičení zajímáš i z teoretického hlediska a čteš různé články apod., ale vždy je třeba dbát na relevantnost zdrojů.