Sacharidové vlny-vše sem...

Hubnu, hubneš, hubneme

Re: Sacharidové vlny-vše sem...

Příspěvekod fit-kul » ned 17. čer 2012 9:36:26

Nousek píše:Dobrý den, jsem navyklý jíst poměrně hodně a bojím se, že mi jídlo při sacharidových vlnách nebude stačit. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli nějak ovlivní dietu to, že si zvětším dávku masa ? Sacharidy nechám tak jak mají být akorát masa bych si dával více. Je to možné ?

Ahoj,
V této dietě jde především o snížení příjmu kalorií ze sacharidů. Vyšší příjem bílkovin je v pořádku.

edit: popř. přidej zeleninu...
fit-kul
Administrátor

Příspěvekod zool » stř 11. črc 2012 11:29:04

Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně sacharidových vln. Snažím se shodit břicho a poté začít kvalitně nabírat, sice jsem hubený, ale je to pozůstatek z nezdravého způsobu stravy - 184cm 75kg 28 let.
Tréninky:
út: 60min kettlebell (10 min rozcvička,45min trénink,5min protažení) pak hned na pás/kolo na 30min tepová frekvence cca 115-120
čt: 60min kettlebell (10 min rozcvička,45min trénink,5min protažení) pak hned na pás/kolo na 30min tepová frekvence cca 115-120
ne: 60 min thaibox(10 min rozcvička,45min trénink,5min protažení) pak hned na pás/kolo na 30min tepová frekvence cca 115-120

Co se týče té diety, opravdu můžu v den, kdy jím málo (např.50g,100g) sacharidů odcvičit trénink ? Bojím se toho, že vzhledem k tomu,že nebudu mít dostatek cukrů v těle, tak mi při HIIT tréninku dojde brzo zásoba glykogenu a zbytek tréninku bude tělo získávat energii ze svalů, což není žádoucí. Poradíte mi někdo jak zařadit tyto tréninky, nebo obecně i fitko tréninky (které zařadím cca za dva měsíce) do sach. vln - tzn. mezi které dny?

Děkuji
zool

Příspěvekod fit-kul » pon 16. črc 2012 16:14:07

Ahoj,
pokusím se odpovědět na tvé otázky:
Co se týče té diety, opravdu můžu v den, kdy jím málo (např.50g,100g) sacharidů odcvičit trénink ?

Ano, i v tyto dny můžeš normálně trénovat, ale je pravda, že můžeš pociťovat menší nedostatek energie.

Bojím se toho, že vzhledem k tomu,že nebudu mít dostatek cukrů v těle, tak mi při HIIT tréninku dojde brzo zásoba glykogenu a zbytek tréninku bude tělo získávat energii ze svalů, což není žádoucí.

Ano, je to velmi nežádoucí, ale při dietě se tomu dá stěží zabránit (samozřejmě to možné je, ale je to velmi náročné a záleží to na mnoha faktorech). Ale při trochu snahy lze teno úbytek výrazně minimalizovat.
HIIT trénink je speciální trénink, který je zaměřen především na snížení negativního dopadu aerobního tréninku na svalovou hmotu. V dietě bych doporučoval HIIT v maximální délce 10-15min.

Poradíte mi někdo jak zařadit tyto tréninky, nebo obecně i fitko tréninky (které zařadím cca za dva měsíce) do sach. vln - tzn. mezi které dny?

Obecně bych ti doporučil silový trénink (cca 1hod) a poté na oněch zmíněných 10-15min HIIT. Popř. ranní aerobní trénink a odpoledne posilovnu.
fit-kul
Administrátor

Příspěvekod BaruSKA » pon 23. črc 2012 20:02:32

Dobrý den :-)

Mohla bych poprosit o pomoc při sestavení jídelníčku? Ráda bych schodila nějaký ten tuk a dosáhla konečně perfektního vyrýsování, které mi ale pořád uniká, protože někde dělám chybu. Je mi čerstvě 18 a aktivně posiluji a sportuji od svých 14. Zabívám se hlavně sportovním lezením (3x -4x týdně silový anaerobní trénink zatěžující převážně horní část těla), během (3x týdně 30-40minut,pohodový jogging) a na doplnění téměř každý den Bodyrock HIIT na procvičení celého těla s extra zaměřením na břišáky. A právě přišáky jsou kámen úrazu. Už kolik let toužím po dokonale plochém břiše s vyditelnými svaly a ani gramem tuku. Nikdy se mi však nepovedlo toho dosáhnout. Potřebovala bych striktní plán, který mě dovede do cíle. Zatím jsem si veškeré programy sestavovala sama z toho, co jsem kde vyčetla a co mě naučili ve fitku. Nyní bych to ráda svěřila do rukou odborníka.
Vážím 55 kilo při 162 cm a jde mi opravdu jen o vyrýsování. Nepotřebuju nabírat objem, zároveň bych si ale ráda udržela svalovou hmotu,respektive sílu, kterou mám. Na finální váze mi taky nesejde, ale je fakt, že čím lehčí, tím líp se leze :-)
Jak by tedy měly vypadat sacharidové vlny speciálně pro mě??
A jak bych se měla stravovat po skončení vlnění? Mohli by jste mi prosím propočítat, kolik přesně gramů bílkovin, sacharidů a tuků na den? Sama jsem se snažila o vypočítání, ale mám v tom trochu zmatek (násobení koeficientů a tak)

Předem děkuji za odpověď!
Barča
BaruSKA

Příspěvekod fit-kul » úte 24. črc 2012 7:30:55

Ahoj,
vzhledem k tomu, že máš opravdu hodně fyzických aktivit a s tím související výdej energie, bych možná ani nevolil žádnou dietu, ale pouze upravil dosavadní jídelníček. Napiš sem tvůj typický jídelníček (i s gramáží).
fit-kul
Administrátor

Příspěvekod BaruSKA » úte 24. črc 2012 13:19:43

Typický jeden den:
snídaně 7:00: 1 celé vejce+2 bílky,50 g vloček,jablko, banán, lžíce ořechů
svačina 10:00: 1 jablko, 150ml 3% bílého jogurtu nebo nízkotučného tvarohu, lžíce ořechů nebo semínek
oběd 12:00: cca půl talíře zeleniny + 100g masa, trochu rýže nebo jiné přílohy ( školní jídelna, nevařej blbě ani nezdravě,ale né vždy jsou bílkoviny ke každému jídlu)
svačina 15:00: 50g tofu + velká miska zeleninového salátu,lžíce bazalkového pesta/ nebo 100g nízkotučného tvarohu+ 1 malé jablko,hrst vloček,trošku oříšků nebo semínek

trénink 16:00/17:00 až 19:00
+proteinový drink,malý banán

večeře 20:00: 100g kuřecího masa nebo druhá půlka(cca 50g) tofu, velká miska zeleninového salátu

spánek 22:00 ......

Takhle to vypadá běžně během školního roku. Nyní v průběhu prázdnin je koncept trošku pozměněn v důsledku brigády, kvůli které mi nezbývá čas na lezení. Moje aktivita je nyní o lezení ochuzena, tudíž i výdej energie je menší. Zbylé aktivity zůstávají stejné, 3-4x týdně běh + téměř denně HIIT. Proto jsem právě přemýšlela nad sacharidovým vlněním, když mám teď takové "přechodné období",přípravu na novou sezónu. Myslím že spálení nějakého toho gramu tuku by se určitě projevilo na lehkosti pohybu, až se vrátím zpět,plně zregenerována, k silovému "objemovému" lezeckému tréninku.
BaruSKA

Příspěvekod fit-kul » pát 27. črc 2012 15:11:18

Ahoj,
jídelníček vypadá docela dobře - osobně bych přidal bílkoviny a sacharidy (obzvlášť ve tvém klasickém sportovním dnu).
Teorie říká, že pro aktivní ženu by byl vhodný denní příjem cca 1-1,5g bílkovin a cca 3g sacharidů na 1kg tělesné hmotnosti. Ale není nad klasickou vlastní zkoušku, tj. vyzkoušet si různý příjem živin a následně si vybrat ten, který mi nejvíce vyhovuje po všech stránkách - zdravotní, sportovní...(nevýhoda - dlouhodobý proces).

Pokud chceš vyzkoušet vlny říď se tímto článkem: http://www.fit-kul.cz/dieta-sacharidove-vlny.
fit-kul
Administrátor

Endomorf

Příspěvekod lewa » pon 30. črc 2012 12:17:13

Dobrý den.
Je mi 24 let a moje TV je okolo 100kg. Sem endomorf jak když střelí, velice snadno naberu, ale nedaří se mi hubnou a už vůbec vyrýsovat. Proto sem se rozhodl vyzkoušet vlnění, ale mám trochu obavy, že při dnu s 500G sacharidů akorad zase budu tloustnout. myslíte , že moje obavy sou zbytečné nebo mám raději vyzkoušet maximum 400G sacharidů třeba jen s pěti denním vlněním???
běžne se mů jídelníček pohybuje okolo 250-350 g sacharidů.

Děkuji za odpověď a radu...
lewa

Re: Endomorf

Příspěvekod David95 » pon 30. črc 2012 22:23:14

lewa píše:Dobrý den.
Je mi 24 let a moje TV je okolo 100kg. Sem endomorf jak když střelí, velice snadno naberu, ale nedaří se mi hubnou a už vůbec vyrýsovat. Proto sem se rozhodl vyzkoušet vlnění, ale mám trochu obavy, že při dnu s 500G sacharidů akorad zase budu tloustnout. myslíte , že moje obavy sou zbytečné nebo mám raději vyzkoušet maximum 400G sacharidů třeba jen s pěti denním vlněním???
běžne se mů jídelníček pohybuje okolo 250-350 g sacharidů.

Děkuji za odpověď a radu...

Jsem taky endomorf a nejlip na me fungovaly sach. vlny s max. sacharidama 3g/kg. Predpokladam,.ze.chces.rychly vysledky, takze si udelej vlny na.6-7 dni v rozmezi.0-300g sacharidu za den.
David95

Příspěvekod fit-kul » úte 31. črc 2012 20:49:43

Osobně bych se nebál dnů s 500g sacharidů. Samozřejmě je rozdíl, zda v těch 100kg tělesné váhy převládá tuk nebo svalovina. Pokud tuk, tak opravdu není potřeba do sebe zbytečně cpát velké množství sacharidů. V tom případě bych snížil strop sach. vln na cca 300-400g.
Rada: začni se stropem 350g a pokud by ses cítil příliš unavený či letargický přidej na 400g atd. atd. A to stejné naopak - pokud budeš přibírat sniž na 300g atd. atd.
Co se týče rozdělení vln: záleží co komu vyhovuje - do tří dnů (např. 300 - 400- 500, 300-300-500), sedm dnů (50-100-150-200-300-400-500) atd. atd. - možnosti různých kombinací je spousta.

Ps:
běžne se mů jídelníček pohybuje okolo 250-350 g sacharidů

Tak málo?
fit-kul
Administrátor

Příspěvekod MarketkaH » stř 01. srp 2012 11:03:30

Proč se sacharidové vlny nemohou zkrátit, třeba po dnech 50-500-50-500, nebo po třech 50-300-50-50-300-500 ? Vím že jako odborníkovi se vám to bude asi zdát jako hloupá otázka, ale já to skutečně nevím. :) Co hrozí při takových extrémních podmínkách?
MarketkaH

Příspěvekod fit-kul » čtv 02. srp 2012 20:48:30

MarketkaH píše:Proč se sacharidové vlny nemohou zkrátit, třeba po dnech 50-500-50-500, nebo po třech 50-300-50-50-300-500 ? Vím že jako odborníkovi se vám to bude asi zdát jako hloupá otázka, ale já to skutečně nevím. :) Co hrozí při takových extrémních podmínkách?

Takovéto drastické zkrácení rozpětí vln není nejvhodnější způsob pro hubnutí. Ze začátku člověk s největší pravděpodobností přece jenom něco zhubne, ale posléze z toho bude tělo tak "domotané" že přepne na zpátečku a nastane opak hubnutí.
fit-kul
Administrátor

Příspěvekod lewa » pát 03. srp 2012 11:35:02

Samozřejmě je rozdíl, zda v těch 100kg tělesné váhy převládá tuk nebo svalovina. Pokud tuk, tak opravdu není potřeba do sebe zbytečně cpát velké množství sacharidů

podle posledního měřění mam okolo 15 kil tuku.

Tak málo?

Držím to zaměrně pod 400 protože když dám víc tak přiberu skoro kilo za týden a nemyslím si že by to byla svalovina.
lewa

PředchozíDalší

Zpět na Hubnutí a diety