Nutriční aspekty absorpce vápníku


Autor: fit-kul | 19.01.2012 19:57 | Komentářů: 0

Při nízkém příjmu vápníku se zapojuje aktivní proces absorpce. Významnou roli hraje vitamin D, tuk absorpci nezvyšuje.

 

Faktory ovlivňující vstřebávání vápníku

Množství vápníku absorbovaného v tenkém střevě závisí na soustavné výši jeho příjmu stravou. Pokud je příjem nízký, zvýší se aktivní transcelulární transport v duodenu a absorbuje se větší podíl vápníku než při pasivním paracelulárním procesu v jejunu a illeu. Biologická využitelnost zdrojů vápníku (jejich trávení a rozpouštění) hraje roli v případě nízkého příjmu vápníku, ale je poměrně nevýznamná, pokud je příjem vysoký (více než 800 mg/den).

 

Dalším faktorem je vitamin D, protože aktivní transport vápníku je přímo úměrný obsahu kalbindinu D9k ve střevních buňkách, jehož biosyntéza zcela závisí na vitaminu D.

 

Pokud je příjem vápníku přiměřený nebo vysoký, dochází především k pasivní absorpci v jejunu a illeu. Ta závisí na rozpouštění ve vzdálené části tenkého střeva, na míře zadržování tráveniny v tomto segmentu a na rychlosti paracelulární difuze do lymfy a krve.

 

 

Absorpce vápníku v tlustém střevě

Vápník, který se dostane do tlustého střeva je v něm absorbován aktivním i pasivním postupem. V tlustém střevě je však při nízkém i vysokém příjmu vápníku absorbováno nejvýše 10 % z celkově absorbovaného vápníku. Absorpce v tlustém střevě nabývá na významu v případě podstatného zkrácení tenkého střeva.

 

 

Souvislost mezi tukem a vstřebáváním vápníku

Mezi lidmi se vyskytuje mýtus, že odstraněním tuku z mléka se zhoršuje vstřebávání vápníku. Tuky jsou však potřebné ke vstřebávání látek rozpustných v tucích, nikoli ke vstřebávání sloučenin vápníku, které se rozpouštějí ve vodě. Není tedy podstatné, kolik tuku se přijímá současně s vápníkem. S obsahem tuku ve stravě však souvisí vitamin D, který je rozpustný v tucích. Vitamin D je však dostupný i z jiných zdrojů, než je mléko (např. z ryb, masa, vajec).

 

Na míru absorpce mají vliv i další složky stravy, jako je např. vláknina. Pokud je v redukční dietě vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku, absorpce vápníku se sníží. Z toho možná mýtus pochází.

 

Podle některých studií vápník z mléka působí proti vstřebávání tuku (redukce hmotnosti), nikoli, že tuk zvyšuje vstřebávání vápníku.

 

Vstřebávání vápníku se při vysokém obsahu tuku v mléce spíše snižuje, protože nasycené tuky vytvářejí s vápníkem nerozpustná mýdla.

 

 

Zdroj:

http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/129/1/9

http://soundmedicine.iu.edu/segment.php4?seg=513

http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=74966-calcium-dairy-weight

http://forum.lowcarber.org/archive/index.php/t-314459.html

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 19 , registrovaných: 3