Kulturistická FAQta č.13

Otázka č.13:
Slyšela jsem, že se při krájení ovoce a zeleniny ničí vitamíny? Je to pravda?
Děkuji za odpověď, Lucie
Odpověď:
Ano, krájení ovoce a zeleniny opravdu snižuje obsah některých vitamínů a to hlavně z důvodu vystavení se kyslíku ve vzduchu. Jakmile je ovoce nebo zelenina zbavena ochranné slupky nebo jsou nakrájeny, dochází především ke ztrátě vitamínu C. Samozřejmě, k těmto ztrátám nedochází okamžitě a obecně k nim dochází rychleji u ovoce než u zeleniny.
Ovoce, které je nakrájeno a skladováno v chladničce ztratí asi 10-25% obsahu vitamínu C a karotenoidů (antioxidanty, které se vztahují k vitamínu A) za pět až šest dní.
Je zajímavé, že doba 5-6 dní je přibližně stejná, jako doba, kdy se ovoce začíná kazit a stává se tak nepoživatelným.
Nakrájená zelenina si je na rozdíl od ovoce schopna zachovat obsah vitamínu C po mnohem delší dobu. Obecně se uvádí, že zelenina ztrácí zhruba polovinu jejího obsahu vitamínu C za 1 až 2 týdny.
Prodloužení trvanlivosti již nakrájeného ovoce a zeleniny můžete také dosáhnout používáním vzduchotěsných krabiček a skladováním v chladničce.
A jak dlouho byste měli skladovat nakrájené ovoce a zeleninu? Doporučuji sníst takto upravené ovoce během 2 až 3 dní a zeleninu během 4 až 5 dní, abyste měli jistotu, že jste získali maximum výživné hodnoty.
Vaše další dotazy můžete posílat na faqta@fitkul.cz.









