Fyzikální vlastnosti loupané rýže a rýže natural během procesu trávení


Autor: fit-kul | 30.12.2011 21:19 | Komentářů: 0

Studie podporovaná Ministerstvem zemědělství Spojených států amerických zaměřená na strukturální rozdíly při trávení „hnědé“ a „bílé“ rýže, jejíž výsledky mohou pomoci spotřebitelům lépe pochopit zdravotní přínos spojený s konzumací rýže natural.

 

Rýže je nejdůležitější potravinou pro polovinu světové populace, slouží jako hlavní zdroj sacharidů ve výživě zejména asijských obyvatel. Pololoupaná rýže hnědé barvy (natural) se vyrábí tak, že jsou zrna rýže zbavená vrchní slupky (pluchy). Zatímco loupaná rýže bílé barvy jsou zrna rýže zbavené všech částí oplodí (pericarp)  a osemení (testa) a částečně i klíčků. Nejenže rýže natural poskytuje čtyřikrát větší množství nerozpustné vlákniny než rýže loupaná, ale obsahuje také značné množství tuků, vitaminů, kyseliny fytové, vysoce kvalitních bílkovin a fenolových složek.

Dosavadní studie zabývající se rýží ukázaly, že rýže natural má nižší glykemický index než rýže loupaná. Tato její charakteristická vlastnost může být přínosem pro stravu osob trpících chronickými onemocněními jako je cukrovka nebo zvýšený obsah lipidů, ale i pro výživu zdravých lidí.

 

Cílem studie provedené v rámci USDA-NRI-Contract 2009-35503-05195 bylo prozkoumat vlivy procesu trávení rýže na fyzikální vlastnosti žaludeční tráveniny, které mohou mít další účinek na absorpci rýže ve střevech. Dynamický model žaludku, simulátor lidského trávení, byl v tomto případě použit proto, aby se mohlo přesně sledovat trávení jak loupané, tak i rýže natural.

 

Hodnota pH, obsah pevných částic a reologické vlastnosti žaludečních trávenin, stejně jako míra absorpce částeček, byly základními sledovanými parametry v uvedené studii.

 

Během pokusů bylo prováděno statické máčení, aby se odhalily změny v absorpci vlhkosti a charakteru textury zrn rýže během žaludečního trávení ovlivněné pohybem (zde třepáním) a působením žaludečních šťáv. Pro získání představy o pronikání žaludečních šťáv do zrn rýže byla s úspěchem použita metoda magnetické rezonance.

 


Výsledky provedených šetření naznačují, že vrstva oplodí a osemení rýže natural má velký význam při trávení tím, že inhibuje absorpci vlhkosti a reakce kyselin, což vede ke zmírnění degradace textury, tudíž k prodlužování rozrušení rýžového zrna, potažmo i k následnému rozkladu pevných částic a zpomalení vyprazdňování střev.


 

Ref.

Journal of Food Science, 2011, 76, č. 6, s. E450-E457

Physical Changes in White and Brown Rice during Simulated Gastric Digestion

 

Zdroj:

agronavigator.cz

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 16 , registrovaných: 2