Vitamin C v ovoci a zelenině
Savci zpravidla vytvářejí vitamin C z glukózy nebo galaktózy přes kyselinu glukuronovou. Většinou je proces katalyzován L-gulonolaktonoxidázou. Lidé a někteří další savci během svého vývoje ztratili schopnost tvorby tohoto enzymu, a jsou proto závislí na přívodu vitaminu C stravou. Kyselina askorbová a dehydroaskorbová fungují jako kofaktory řady enzymů.
Doporučený přívod na metodách použitých ke stanovení. Podle doporučení německé, rakouské a švýcarské společnosti pro výživu DACH se stanovuje na den pro dospělé (nad 15 let) hodnota 100 mg, pro děti (7–10 let) 80 mg, pro těhotné 110 mg a pro kojící 150 mg. Při správném skladování a šetrné úpravě lze přijmout dostatečné množství vitaminu C z ovoce a zeleniny, tzn. stravou bez suplementace.
Obsah vitaminu C v některých druzích ovoce a zeleniny (ed. M. Dekker 1997, Thieme 1995)
|
Potravina |
Obsah vitaminu C mg/100 g jedlého podílu |
| Zelenina | |
|
Zeleninová paprika žlutá |
294 |
|
Zeleninová paprika červená |
150 |
|
Zeleninová paprika zelená |
139 |
|
Brokolice |
47 |
|
Kapusta kadeřávek |
120–180 |
|
Polní salát |
30 |
|
Květák |
30 |
|
Brambory |
10–30 |
|
Kapusta růžičková |
90–150 |
|
Mrkev |
10 |
|
Špenát |
21 |
|
Rajčata |
22 |
| Ovoce | |
|
Rybíz černý |
180 |
|
Rakytník (Hippophae) |
160–800 |
|
Guava |
300 |
|
Citron |
61 |
|
Pomeranč |
50 |
|
Jablko |
10–30 |
|
Jahody |
40–90 |
|
Kiwi |
80 |
|
Švestky |
5 |
|
Hrušky |
4 |
Zdroj:
ÚZEI
agronavigator.cz
Ernährungs-Umschau, 52, 2005, č. 5, s. B17-B20










