Stevia - přírodní sladidlo s velkými možnostmi


Autor: fit-kul | 19.09.2011 00:00 | Komentářů: 0

V minulých letech byla věnována velká pozornost rostlině stevia, kterou obyvatelé Jižní Ameriky používají po celá staletí. Stevia obsahuje přírodní sladidla nazývaná steviové glykosidy, které jsou až třistakrát sladší než cukr, aniž zvyšují energetickou hodnotu takto slazeného produktu. Rozšiřují tak soubor sladidel, která mohou pomoci při snižování tělesné hmotnosti. Spotřebitelé v Evropě však musí počkat na jeho schválení.


Sladká chuť
Každé narozené dítě má rádo sladkou chuť bez ohledu na charakter potravy matky v průběhu těhotenství. Další preference sladké chuti a sladidel se vyvíjejí u dětí i dospělých na základě vlastních zkušeností a proto se u jednotlivých osob značně liší.



V současné době existuje na trhu značný počet sladidel, která mohou zajistit sladkou chuť, na rozdíl od cukru bez zvyšování energetické hodnoty. Do této velké skupiny sloučenin patří i intenzivní sladidla jako je aspartam, acesulfam-K, sacharin, sukralosa a steviové glykosidy, které jsou asi 300 krát sladší než cukr. K vyvolání požadované sladké chuti je zapotřebí jen nepatrné množství těchto sladidel a proto jejich vliv na zvýšení energetické hodnoty je zanedbatelný. Na rozdíl od jiných intenzivních sladidel mají steviové glykosidy další výhodu, jsou totiž, podobně jako cukr, výhradně rostlinného původu.



Původ stevie
Jako prvý popsal tuto rostlinu švýcarský botanik Moisés Santiago Bertoni, který ji nazval Stevia rebaudiana Bertoni, běžně je označována jako stevia. Původem ze Střední a Jižní Ameriky patří do stejné skupiny rostlin jako slunečnice a endivie. Pro její sladké listy byla po staletí pěstována a užívána v Jižní Americe jako tradiční sladidlo; přidávala se do bylinných čajů a různých nápojů. V listech jsou přítomny dvě hlavní sladce chutnající glykosidické sloučeniny: steviosid a rebaudiosid A, které jsou 200-300 krát sladší než cukr, takže k dosažení požadované sladké chuti stačí jen velmi malé množství. Tyto glykosidy byly nedávno podrobeny důkladným bezpečnostním studiím za účelem jejich schválení.



Potenciální zdravotní příznivé účinky
Stejně jako další intenzivní sladidla, steviové glykosidy umožňují získat sladkou chuť výrobků aniž by zvyšovaly denní dávky energie, neboť mají zanedbatelnou energetickou hodnotu. Taková intenzivní sladidla mohou být účinným prostředkem pro ovlivňování tělesné hmotnosti, jestliže se používají v každodenní potravě jako náhrada cukru. Osoby trpící vzácnou genetickou poruchou – fenylketonurii (PKU) musí sledovat příjem fenylalaninu ze všech zdrojů potravy, včetně aspartamu; pro ně představují steviové glykosidy výhodné sladidlo, které neobsahuje fenylalanin.



Stevia ve světě
Stevia se dosud pěstuje v Latinské Americe, její produkce se nyní přesunula i do asijských zemí. Největším světovým producentem jsou Čína, Japonsko a Korea, které v současné době představují největší trh se steviovými extrakty. Před nedávnem byly některé produkty na bázi stevie schváleny v USA, Austrálii a na Novém Zélandu pro použití v potravinách a nápojích, ale jen pro místní trhy.



Jaký je stav v Evropě?
V roce 1999 odmítla Evropská komise schválení stevie a sušených listů z ní jako potravinu nebo potravní složku pro nedostatečné ověření jejich bezpečnosti. Potraviny a nápoje obsahující stevii nebo extrakty z ní nejsou pro trh EU schváleny. Od té doby byla provedena celá řada studií. V roce 2008 byl vydán názor Odborného výboru FAO/WHO pro potravinová aditiva (JE CFA) a Amerického výboru pro potraviny a léčiva (FDA), ve kterém je uvedeno, že čisté steviové glykosidy (min. 95 % čistoty) jsou pro užití v potravinách bezpečné. JECFA stanovil denní příjem 0-4 mg/kg tělesné hmotnosti, což představuje maximum 240 mg pro ženu o hmotnosti 60 kg a 280 mg pro muže o hmotnosti 70 kg.



V březnu 2010 vydá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrzení o bezpečnosti steviových glykosidů. Vzhledem k příznivému názoru EFSA bude Směrnice EU o sladidlech novelizována se zahrnutím těchto glykosidů mezi povolená sladidla. Členské státy mohou při využití přechodného zákona povolit steviová sladidla na svém území. Nedávno bylo povoleno ve Francii používání rebaudiosidu A s čistotou 97 % do potravin a nápojů po dobu dvou let. Lze čekávat, že na evropských trzích se brzy objeví výrobky slazené steviovými glykosidy.

 

 

Ref.:
1. EUFIC podcast “Managing sweetness”. Presentation of France Bellisle. Available at: www.eufic.org/page/en/page/PODARCHIVE/fftid/managing-sweetness/
2. EUFIC Food Today n° 49 (2005) Low-calorie sweeteners, more than just a sweet taste: www.eufic.org/article/en/page/FTARCHIVE/artid/low-calorie-sweeteners/
3. Phelan S, Lang W, Jordan D and Wing RR (2009) Use of artificial sweeteners and fat-modified foods in weight loss maintainers and always-normal weight individuals. International Journal of Obesity advance online publication 28 July 2009; doi: 10.1038/ijo.2009.147
4. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA). Evaluation of certain food additives. WHO Technical Report Series 952, 2009. Available at: http://whqlibdoc.who.int/trs/WHO_TRS_952_eng.pdf
5. FDA response letter GRAS Notice No. GRN 000253, 17 December 2008. Available at: http://www.fda.gov/Food/FoodIngredientsPackagingGenerallyRecognizedasSafeGRAS/GRASListings/ucm154989.htm
6. French Ministry of Economy, Finance, and Employment. Arr
êté du 26 août 2009 relatif à l’emploi du rébaudioside A (extrait de Stevia rebaudiana) comme additif alimentaire. Le Journal officiel de la République française, Edition n° 0206, 6 September 2009. Available at: http://www.journal-officiel.gouv.fr/verifier/explication.php?fic=joe_20090906_0206_0006.pdf.sig&basedir=../publication/2009/0906&joDate=06/09/2009&

 


Zdroj:

www.vupp.cz

Použito se svolením vydavatele.


 

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 12 , registrovaných: 1