Isomaltulóza - cukr příští generace

Isomaltulóza se vyznačuje nižším glykemickým indexem, pomalým štěpením, úplným využitím ve střevě a stabilitou v kyselém prostředí.
Roste výskyt onemocnění ovlivněných stravou, ale jíst se musí. Množství přijaté energie závisí na intenzitě činností, na věku, pohlaví, konstituci a dalších fyziologických faktorech. Sacharidy jsou důležité proto, že dodávají energii rychle a přímo. Podle výsledků výzkumu je pro předcházení nadváze a obezitě u zdravých dospělých vhodnější konzumovat stravu založenou na sacharidech (47 – 64 % energie ze sacharidů) než s jejich nízkým obsahem. Nízkosacharidická strava znamená zvýšený příjem tuků, což se nedoporučuje. Sacharidy s vysokým glykemickým indexem by však měly být nahrazeny nízko-glykemickými, jakým je např. isomaltulóza, a také polyoly, isomaltem, vlákninou.
Rozdílný průběh glykemické křivky sacharózy s vysokým GI a isomaltulózy:

Isomaltulóza je přirozenou součástí medu, pomalu se štěpí, je plně využitelná a nekariogenní. Sacharóza i isomaltulóza mají stejně velkou molekulu, ale vazba mezi glukózou a fruktózou je u první 1,2 u druhé 1,6. Isomaltulóza je stabilnější, zcela se využívá v tenkém střevě. Její jemná sladkost je vysoce stabilní v kyselém prostředí, a tak se hodí do mnoha nápojů a jiných potravinářských výrobků. Isomaltulóza podporuje oxidaci tuků při fyzické aktivitě, a sice o 25 % více než maltodextrin.
Zdroj:
ÚZEI
agronavigator.cz









