Mikrovlnná trouba
Mikrovlnná trouba je již poměrně dlouhou dobu nedílnou součástí každé kuchyně. Ale stále existuje mnoho mýtů a pověr, které odrazují od používání mikrovlnné trouby.
Se změnami sociálního prostředí, kdy pracující ženy tráví méně času přípravou jídel, představuje mikrovlnná trouba vítané řešení. Stejně jako konveční příprava pokrmů, ohřeje i široký sortiment pohotových potravin, které jsou nyní na trhu k dispozici. Mikrovlnná trouba se tak stala skutečně rodinným kuchyňským zařízením.
Jak pracuje?
Mikrovlny tvoří část elektromagnetického spektra s frekvencí v oblasti mezi infračervenými vlnami a radiovými a televizními vlnami. V průběhu 2. světové války vědci zjistili, že tyto vlny, které byly tenkrát využívány v komunikačních systémech, mají i jiné uplatnění. Od té doby byla tato technologie postupně změněna v moderní, náročné kuchyňské zařízení. V prostoru trouby mění magnetron elektrickou energii s nízkou frekvencí na mikrovlny s vysokou frekvencí a směřuje tuto soustředěnou energii na potravinu. Účinkem vstupující energie se molekuly vody v potravině rozvibrují 2,5 milionkrát za vteřinu a jejich rotací vzniká teplo.
Nezapomeň …
Při přípravě pokrmu konvenčním nebo mikrovlnným ohřevem musí spotřebitel dodržovat instrukce pro ohřev, které jsou uvedeny na obalu a přesvědčit se, že potravina je důkladně uvařena. Hloubka, do které mikrovlny pronikají, je závislá na hustotě potraviny. Na příklad mleté maso nebo bramborová kaše se vaří rychleji než hustší potravina jako je celistvý kus masa nebo celé brambory. Někdy jsou v potravině uvařené mikrovlnami horká a studená místa; to je způsobeno nerovnoměrným rozdělením energie. Zlepšeného rozdělení energie v potravině je dosaženo vestavěným míchadlem, nebo otáčením podnosem v troubě. Mikrovlny ohřívají potravinu od povrchu do středu. Malé kusy se ohřívají rychleji než velké. Z těchto důvodů je vhodné silnější a kompaktnější kusy potraviny umístit na vnější stranu nádoby a tenčí a řidší kusy dovnitř. Jeden samotný kus se vaří rychleji než více kusů. Jestliže se energie dělí na ohřev více kusů, ohřev trvá déle.
Jaký je vliv MV ohřevu na vitaminy a minerální látky?
V některých případech může být retence vitaminů v potravinách vařených mikrovlnným ohřevem vyšší než v potravinách vařených klasicky. Vlivem vyšší hladiny vstupující energie je totiž doba potřebná k uvaření v MV troubě kratší. Během tepelného zpracování potraviny nemohou být minerální látky zničeny, může však docházet k ztrátám jejich přechodem do vody při vaření, nebo do šťávy masa. Studie, ve kterých byly porovnány různé druhy zeleniny vařené konvenčně a v mikrovlnné troubě po různou dobu prokázaly, že změny obsahu minerálních látek bez ohledu na způsob vaření jsou zanedbatelné. Vaření v mikrovlnné troubě je bezpečné, šetří energii a čas. Výsledky náročného technického výzkumu se nyní staly běžnou součást technologie v domácnostech.
Reference
ISI Concise Monograph, Microwaves Ovens, 1998
Zdroj:
www.vupp.cz
Použito se svolením vydavatele.









