Co si představujete pod slovem výživa?
Lidé v současné době žijí déle než dříve. V 19. Století byla průměrná délka života 40 let, zatímco nyní skoro 80. Mimo významné zlepšení hygienických podmínek o pokroku v lékařské péči není pochyb o tom, že značnou měrou k tomuto stavu přispělo i zlepšená dostupnost, kvalita a bezpečnost potravin. Ovšem toto významné prodloužení života by bylo bezúčelné, kdyby získané roky byly prožity v nemocích a bezmocnosti. Jaký je tedy příspěvek správné výživy k zajištění dlouhého a zdravého života?
Požitek
Přijímání potravy představuje mimo dodávání nezbytných živin i jednu z největších životních radostí. Potrava nemá žádný význam, pokud není snědena. K jejímu vychutnání přispívá všech pět smyslů.
Chuť a potěšení
- Chuť – sladká, kyselá, slaná, hořká (umami, chuť masa)
- Vůně – souvisí s chutí – uzená, kořeněná, ovocná, sladká
- Vzhled – očekávání – barva, velikost, tvar, vzhled
- Hmat – pocit na rtech, v ústech, v hrdle – tuhý, vlhký, hladký
- Zvuk – zvuky jídla – chrupavý, praskavý
Potrava se podílí i na našem požitku z hlediska společenského. Společné jídlo je velkou příležitostí k odpočinku a posílení společenských vztahů. Potrava tvoří rovněž část naší kulturní identity. Tradiční pokrmy a sváteční jídla se liší v jednotlivých zemích, oblastech i v závislosti na náboženství.
Rozmanitost
Mimo mateřského mléka pro kojence žádná jiná potravina neposkytuje všechny živiny, které lidské tělo požaduje. Každá potravina nebo jídlo obsahuje směs různých živin, a proto je nezbytné kombinovat různé potraviny k dosažení plnohodnotné stravy. Rozdíly ve stravovacích zvyklostech různých národů dokazují, že existuje mnoho různých způsobů k dosažení zdravé výživy.
Jez správné množství
Současný nárůst sedavého životního stylu je příčinou obtížnější kontroly a řízení své hmotnosti. Zvýšení fyzických aktivit je klíčem, který zvyšuje potřebu dodávání nezbytné energie a tak usnadňuje sníst „správné“ množství potravy.
Vědecká vyváženost
V současné době je známo, že zvýšený podíl sacharidů na úkor tuků pomáhá regulovat chuť a přispívá k zlepšení zdravotního stavu. Konzumace kolem pěti porcí ovoce a zeleniny denně dodává organismu důležité vitaminy s antioxidačními vlastnostmi a další složky s ochrannými vlastnostmi proti onemocněním srdce a rakovině.
Jíst, pít a být veselý
Neexistují dobré a špatné potraviny, všechny druhy potravy mohou přispívat k dobré stravě, pokud jsou požívány v přiměřeném množství. Potěšení a společenské a kulturní aspekty stravování jsou pro naši dlouhodobou pohodu stejně důležité jako základní složky výživy. V moderním životě existuje dosti jiných stresů, takže není třeba přidávat další, které vyplývají z obavy, co jíme a zda je to správné a zdravé.
Tipy pro zdravé tělo i mysl
Preferovat co nejpestřejší stravu. Pro svoje potěšení je možné si občas dopřát výjimečné pokrmy. Nutriční hodnotu lze posuzovat z celodenního příjmu potravy a nikoliv pouze z jednoho jídla. Pravidelně vykonávat fyzické aktivity. Podporovat dobrou náladu i tělesný stav a přizpůsobovat svoji chuť stravovacím možnostem.
Zdroj:
www.vupp.cz
Použito se svolením vydavatele.









