Ledvinová dieta


Autor: fit-kul | 02.01.2012 19:10 | Komentářů: 0

Ledvinová dieta je soubor pokynů pro lidi s onemocněním ledvin. Jedná se především o výživová pravidla, která závisí na míře onemocnění ledvin. Jde hlavně o kontrolu množství příjmu sodíku, draslíku, fosforu, bílkovin a celkově tekutin.

 

Původ ledvinové diety

Ledvinová dieta byla vyvinuta a zdokonalována četnými lékařskými výzkumy, včetně mnoha lékařů, kteří pracovali s pacienty trpícími onemocněním ledvin. Tyto výzkumy v kombinaci s dalšími dostupnými údaji byly využity k vytvoření souboru pokynů, které pomáhají pacientům stabilizovat nebo i zlepšit jejich zdravotní stav.

 

 

Která ledvinová dieta je ta pravá?

Neexistuje jediná ledvinová dieta. Ledvinová dieta je soubor směrnic určených pro pacienty s určitou úrovní selhání ledvin. Protože každý pacient je jedinečný, tak i každá dieta je poněkud odlišná. Lidé, kterým bylo diagnostikováno onemocnění ledvin, by se měli poradit s odborným nutričním terapeutem pro vytvoření specifické ledvinové diety.

 

V každém případě, lidé s onemocněním ledvin by měli pečlivě a striktně dodržovat jejich specifickou ledvinovou dietu, protože pouze to jim může pomoci ke zmírnění příznaků onemocnění ledvin a celkově pomoci v prodloužení životnosti ledvin. Měli by si dávat pozor zejména na:

 

 

Sodík

Sodík je minerální látka, která se nachází v mnoha potravinách a je důležitá pro správnou činnost mnoha tělesných funkcí. Jedna z nejdůležitějších funkcí sodíku se týká udržování správné hladiny tekutin v těle.

 

Příliš mnoho sodíku způsobuje žízeň a následné hromadění vody v těle. Normálně fungující ledviny pomáhají udržovat správnou hladinu sodíku v těle.

 

Nejjednodušší způsob, jak se vyhnout nadměrnému příjmu sodíku je eliminovat nadměrný příjem soli z různých potravin. Snažte se výrazně omezit konzumaci slaného popcornu, chipsů, uzenin, tavených sýrů, předpřipravených a konzervovaných pokrmů apod.

 

Vzhledem k tomu, že sůl výrazně přispívá k chuti potravin, může být těžké snížit množství použité soli v přípravě jídel. Vyzkoušejte nahradit alespoň část použité soli citrónovou šťávou, česnekem nebo různými bylinkovými směsi, ale pozor na kupované směsi – velmi často obsahují vysoké množství soli (až 60% obsahu), takže dávejte pozor při výběru. Rovněž byste se měli vyhnout různým náhražkám soli, protože obvykle obsahují vysoké množství draslíku, dalšího minerálu, kterému by se měli lidé s ledvinovou dietou také vyhnout.

 

 

Draslík

Draslík je minerální látka nacházející se v různém množství v téměř všech potravinách, včetně ovoce, zeleniny, masa a mléčných výrobků. Tělo využívá draslíku pro celou řadu důležitých funkcí, jako je udržování rovnováhy tekutin a elektrolytů, přenos nervových impulsů do svalů atd. Pokud ledviny správně fungují, pomáhají udržovat správnou hladinu draslíku v těle. Bez správného fungování ledvin, musí pacient sám řídit příjem draslíku.

 

Vyhýbání se potravinám s vysokým obsahem draslíku, při zachování zdravé výživy, může být docela obtížné, protože mnoho druhů ovoce a zeleniny má vysoký obsah draslíku. Pomeranče, brokolice, rajčata, brambory a mrkev jsou bohatým zdrojem draslíku. Zvláště bohatým zdrojem draslíku je konzervovaná zelenina a džusy. Jablka, borůvky, hroznové víno, jahody, hlávkový salát a cibule obsahují relativně nízké množství draslíku. U pacientů s onemocněním ledvin, kteří chtějí konzumovat zeleninu s vysokým obsahem draslíku, je jednou z metod pro odstranění přebytečného draslíku, tzv. louhování. Tento proces se liší v závislosti na druhu zeleniny, ale obecně se jedná o opakované proplachování a vaření zeleniny ve velkém množství vody.

 

 

Fosfor

Fosfor je další minerál nalézající se v mnoha potravinách. Tělo musí udržovat správnou rovnováhu fosforu a vápníku za účelem správného růstu a zachování zdraví kostí. Zdravé ledviny pomáhají udržovat tuto rovnováhu tím, že odstraňují přebytečné množství fosforu z krevního řečiště. Nicméně, lidé s onemocněním ledvin musejí přijmout opatření k udržení rovnováhy tím, že sledují, co jedí, protože jich ledviny nejsou schopny efektivního odstraňování nadbytečného fosforu. Je-li v těle přítomno příliš velké množství fosforu, může z kostí odstraňovat vápník, čímž se oslabují kosti a ty jsou tak více náchylné ke zlomeninám.

 

Lidé, kteří dodržují ledvinovou dietu, by se měli vyhnout nadměrné konzumaci piva, sýrů, mléka, jogurtů, ústřic, fazolí, hrachu, ořechů a mnoha celozrnným výrobkům. K ovlivnění hladin fosforu mohou být také využity léky, vázající fosfát, které zabraňují vstřebávání fosforu z potravy.

 

 

Bílkoviny

Bílkoviny jsou komplexní organické molekuly skládající se z řetězců aminokyselin. Tělo využívá tyto aminokyseliny k budování a udržování svalové tkáně, orgánů a žláz. Když tělo rozkládá bílkoviny, vytváří se při tom odpadní produkt s názvem močovina. Tento odpad je obvykle filtrován ledvinami a následně vyloučen ven z těla ve formě moči. Pacienti s onemocněním ledvin musejí dávat pozor na množství a druh bílkovin, které konzumují, protože jejich ledviny nejsou schopny odstranit větší množství močoviny. Hromadí-li se v těle větší množství močoviny, může to způsobovat vážné zdravotní potíže.

 

 

Důvody k ledvinové dietě

Ledvinová dieta má pomoci lidem, kteří trpí onemocněním ledvin, omezit příznaky tohoto onemocnění a celkově zlepšit kvalitu života. Je velmi důležité udržovat správnou rovnováhu elektrolytů, minerálních látek a vody v těle.

 

 

Výhody ledvinové diety

Výhody správného dodržování ledvinové diety jsou obrovské. Pacienti, kteří dodržují ledvinovou dietu se obvykle cítí mnohem lépe a také se výrazně prodlužuje doba životnosti ledvin.

 

 

Upozornění

Lidé s určitou úrovní onemocnění ledvin by měli být pod pravidelným lékařským dohledem. Dieta u pacientů podstupující dialýzu je mimořádně přísná a je třeba ji brát velmi vážně, aby se zabránilo dalším komplikacím.

 

 

Rizika

Pozitivní přínos správného dodržování ledvinové diety daleko převažuje možná rizika vyplívající z absence jakékoliv úpravy každodenní stravy lidí s onemocněním ledvin. K udržení správné výživy je obvykle potřeba různých doplňků stravy.

 

Pacienti trpící onemocněním ledvin musí omezit množství konzumovaných bílkovin. Nicméně, je důležité, aby nebyli ve své snaze o omezování příjmu bílkovin příliš horliví, protože příliš nízký příjem bílkovin může mít za následek vážné zdravotní problémy.

 

Udržení správného denního příjmu kalorií může být při ledvinové dietě náročné. S velkým počtem omezení v konzumaci různých potravin může být obtížné přijmout dostatek kalorií každý den. Nicméně, pokud není celkový příjem kalorií udržován na dostatečně vysoké úrovni, člověk s největší pravděpodobností bude trpět ztrátou tělesné hmotnosti.

 

 

Na co byste se měli zeptat svého doktora

Jak závažné je moje onemocnění ledvin?

Kterým druhům potravin se mám vyhýbat?

Které druhy potravin jsou pro mě nejlepší?

Existují nějaké symptomy, které by ukazovaly na možné zdravotní problémy při této dietě?

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 5 , registrovaných: 1