Lék na rakovinu tlustého střeva
Každý týden vědci objevují nové účinky potravin, které pomáhají zabránit různým druhům rakoviny. A poslední superpotravinou jsou právě ostružiny.
Vědci u Ilinoiské Univerzity v Chicagu zjistili, že díky pravidelné konzumaci ostružin, se u testovaných myší snížilo riziko výskytu rakoviny tlustého střeva o 45% a počet nádorů o 60%. Protože ostružiny potlačují růst nádorů tím, že omezují produkci proteinu, známého jako beta-katenin.
Ve studii se používaly jak čerstvé, tak i mražené ostružiny. Z čehož vyplívá, že pozitivní vliv ostružin není ovlivněn jejich čerstvostí.
Antokyany v ostružinách
Ostružiny obsahují vysoké množství antokyanů, což jsou antioxidanty nacházející se v mnoha různých plodech. Nicméně, stále není úplně jasné, proč jsou ostružiny tak účinné v prevenci rakoviny tlustého střeva. Je ale pravděpodobné, že ostružiny obsahují i jiné účinné látky, díky kterým jsou v tomto ohledu tak unikátní.
Ostružiny pomáhají nejen v prevenci vzniku rakoviny i zánětů, ale mohou také chránit proti dalším onemocněním, jako jsou srdeční choroby.
Zdroj:
cancerprevention.aacrjournals.org










