Vaječná dieta
Vaječná dieta není dieta, ve které by se konzumovaly pouze vejce! Nicméně, většina přijatých bílkovin je v podobě vajec. Vaječná dieta má základy v indukční fázi Atkinsovy diety, protože vejce jsou jedním z nejzdravějších způsobů, jak konzumovat potraviny s vysokým obsahem velmi kvalitních bílkovina, s nízkým obsahem sacharidů a nasycených tuků.
Vejce jsou skvělým zdrojem bílkovin a dalších životně důležitých živin. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, ve správném poměru a proto jsou velmi dobrým zdrojem komplexních bílkovin. Jsou také významným zdrojem vitamínů B2, B12, D, E, železa a kyseliny listové.
Železo obsažené ve žloutku, stejně tak jako v mase, je v těle snadno vstřebatelné. Vejce obsahuje v menším množství i další vitamíny a minerály, včetně vitamínu B1, B6, fosforu a zinku. Jsou také jedním z nejlepších zdrojů cholinu, látky podílející se na transportu tuků v těle. Cholin je také důležitý pro výrobu fosfolipidů, které jsou hlavní stavební složkou buněčných membrán.
Většina vitamínů a minerálních látek se nachází ve žloutku, ale bílek je zase výborným zdrojem bílkovin, obsahuje minimum tuku a je bez cholesterolu.
Dříve odborníci na výživu radili, že zvýšená konzumace vajec je zdraví škodlivá, ale toto tvrzení již výzkumy vyvrátily. Výzkumy také ukazují, že neexistuje žádná souvislost mezi konzumací vajec a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Vejce jsou téměř ideálním zdrojem bílkovin. Navíc obsahují nízké množství nasycených tuků, mají vysokou výživovou hodnotu a jsou poměrně velmi levné. V dobách, kdy ještě nebylo proteinových prášků, pili často sportovci syrová vejce s mlékem.
Kolik vajec bych měl denně sníst?
V mnoha potravinách, kromě vajec a vnitřností, jako jsou játra a ledviny, se cholesterol nenachází ve velkém množství. A cholesterol v těchto potravinách není zpravidla velkým přínosem pro hladinu cholesterolu v naší krvi.
To je všeobecně zažitá odměnka, že vejce zvyšují hladinu cholesterolu v naší krvi. Nicméně, vejce obsahují především cholesterol typu HDL, který je právě ten „dobrý“. HDL cholesterol ve skutečnosti chrání tepny a pouze typ LDL je zodpovědný za zvýšené riziko onemocnění srdce.
Pokud potřebujete snížit hladinu cholesterolu v krvi, je mnohem důležitější snížit celkový příjem tuků a nebo změnit typ konzumovaných tuků. To proto, že nasycené tuky mají větší vliv na hladinu cholesterolu v krvi, než potraviny s vysokým obsahem cholesterolu. Jídlo s vysokým obsahem vlákniny může také pomoci snížit množství cholesterolu v krvi tím, že snižuje jeho vstřebávání.
Neexistuje žádný limit na to, kolik bílků či celých vajec můžete denně sníst. Vše záleží na vaší celkové potřebě bílkovin a energie. Pří přípravě vajec se snažte vyhnout přidávání másla či sýru a to hlavně z důvodu zvýšeného množství nasycených tuků.
Ideální je příprava míchaných vajec či příprava omelety plněná zeleninou – chutné a velmi výživné jídlo.










