Výsledky výzkumu prokázaly, že antibiotika v geneticky modifikovaných plodinách nepředstavují žádný problém
Pravděpodobnost, že antibiotické rezistenční markery (ARMs), užívané v některých geneticky modifikovaných plodinách, se mohou přenést do patogenních bakterií, je ještě méně pravděpodobnější než vyhrát prvé pořadí v národní loterii 3 týdny po sobě.
Markery antibiotické rezistence jsou důležitým prostředkem pro vývoj geneticky modifikovaných plodin. Užívají se pro identifikaci a izolaci genu nebo genů, které se přenášejí z jedné plodiny na plodinu, která má být geneticky modifikována. Tato antibiotika markerů se však neobjeví v našich potravinách.
Vyskytovaly se obavy, že užívání těchto markerů může mít negativní vliv na užívání antibiotik při léčení lidí. V biotechnologických postupech při úpravách plodin se nejčastěji užívají kanamycein a ampicilin. Tato dvě antibiotika byla zvolena proto, že v mnoha nedávných studiích byla prokázána nemožnost jejich praktického použití v medicíně. Většina kmenů patogenních bakterií je již vůči nim rezistentní. Přes to se lidé obávají, že vnášení těchto markerů do plodin by mohlo nějakým způsobem ovlivnit lidské patogeny, které dosud nepřešly na rezistentní formy.
Nedávné studie o přítomnosti genů rezistentních k ampicilinu přítomných v lidském zažívacím traktu prokázaly, že více než 50 % vzorků obsahovalo bakterie rezistentní k ampicilinu. Je známo, že mnoho těchto bakterií přirozeně rezistentních k ampicilinu mohou přenést rezistentní geny do lidských patogenů.
V posledních letech byl uskutečněn intenzivní výzkum možností přenosu genů. Dosud nebyly zjištěny případy přenosu genů markerů z geneticky modifikovaných plodin do lidských patogenů.
Prof. W. De Greef, ředitel projektů užití biotechnologií ve výrobě potravin prohlásil, že je snadné přenést gen z bakterie do bakterie, avšak nikoliv z rostliny do bakterie. Pravděpodobnost je velmi malá, menší než 1:1018. Nelze tedy tento přenos zcela vyloučit, ale tato možnost je nepatrná. Možnost, že lidský patogen získá rezistenci vůči antibiotikům z jiných bakterií našeho životního prostředí je ve skutečnosti milionkrát vyšší.
Ze závěrů tedy vyplývá, že antibiotické rezistentní markery v geneticky modifikovaných plodinách nezvyšují měřitelným způsobem nebezpečí pro životní prostředí, nebo pro lidské zdraví a není proto nutné se jimi zabývat.
Zdroj:
www.vupp.cz
Použito se svolením vydavatele.