Maliny – ovoce likvidující tuk
Maliny jsou na nejlepší cestě stát se módní potravinou v boji proti přebytečnému tuku.
Výzkumníci japonské kosmetické společnosti Kanebo totiž při testování řady různých potravin s cílem nalézt alternativu kapsaicinu, látky obsažené v paprikách, rozpouštějící tuk, připadli i na maliny. Zjistili, že maliny jsou dokonce účinnějším "spalovačem" tuku než pálivé papriky, a nadto mají mnohem příjemnější chuť a vůni než papriky.
Zatímco se snažili nalézt látku s chemickou strukturou podobnou kapsaicinu, objevili malinový keton (rheosmin, 4-(4’-hydroxyfenyl)-2-butanon). Esenciální olej z malin rozpouští tuk v lidském organismu v porovnání s kapsaicinem více než třikrát rychleji.
Společnost Kanebo na základě tohoto poznatku vyrobila potravní doplněk v tabletách a náplasti obsahující malinovou substanci na hubnutí, které hodlá uvést na trh během května. Klinickými testy bylo zjištěno, že u 70 % testovaných osob činil úbytek na váze po týdenním užívání tablet s malinovým ketonem minimálně 1 kg. Při použití náplastí ztratili sledovaní dobrovolníci po měsíčním působení asi 5 % tuku, resp. 1 mm tuku v místech pokrytých náplastí. Odborníci to považují za zcela nový a unikátní objev. Japonský objev je třeba ještě potvrdit dalšími výzkumy, ovšem v mezidobí naprosto neuškodí miska čerstvých malin.
Zdroj:
ÚZEI
agronavigator.cz
reutershealth.com