11 způsobů, jak cukr škodí zdraví
Cukr je nejpravděpodobnější příčinou obezity. Již mnoho let je lidem tvrzeno, že hlavně konzumovaný tuk je hlavní příčinou tloustnutí a adekvátní nízkotučná dieta by jim mohla pomoci v jejich snaze zhubnout. Ale ve skutečnosti nezískává většina lidí přebytečnou energii z tučných potravin, ale právě z cukru a potravin s vysokým GI.
Příliš velká konzumace cukru je příčinou mnoha zdravotních komplikací, přičemž největší je v dnešní době epidemie obezity.
V dnešním článku vám chci ukázat, co vše může způsobovat nadměrná konzumace cukru.
1. Cukr způsobuje zvýšenou hladinu glykémie
Nestabilní hladina cukru v krvi často vede ke změnám nálad, únavě, bolesti hlavy a zvýšení chutě na sladké.
2. Cukr zvyšuje riziko obezity, cukrovky a srdečních chorob
Rozsáhlé studie ukazují, že čím více se konzumují sacharidy s vysokým glykemickým indexem (potraviny, které výrazně ovlivňují hladinu cukru v krvi), včetně potravin s obsahem cukru, tím se zvyšuje riziko vzniku obezity, srdečních onemocnění, propuknutí cukrovky či rakoviny.
3. Cukr narušuje imunitní funkce
Provedené studie na zvířatech ukazují, že zvýšený příjem cukru potlačuje imunitní reakce a tělo je tak více náchylné k onemocnění.
4. Vysoký příjem cukru často vede k nedostatku chrómu
Pokud konzumujete velké množství cukru a dalších rafinovaných sacharidů (tj. produkty z bílé mouky), pravděpodobně trpíte nedostatkem chrómu. Chróm je stopový prvek, který hraje důležitou roli v regulaci hladiny cukru v krvi a právě v rafinovaných sacharidech je jeho koncentrace minimální. Snažte se konzumovat celozrnné sacharidy, ve kterých je koncentrace chrómu vysoká.
5. Cukr urychluje stárnutí
Zvýšený příjem cukru vede k příznaku stárnutí – povislé kůži. Některé z konzumovaných cukrů se mohou navázat na některé molekuly proteinů, v tzv. procesu glykace. Tyto nové molekulové sloučeniny mohou přispívat ke ztrátě elasticity kůže a ke stárnutí tkání. Čím vyšší je hladina cukru ve vaší krvi, tím se zvyšuje pravděpodobnost poškození tkání.
6. Cukr způsobuje zubní kaz
Čím více a častěji konzumujete cukr, tím více si ničíte zubní sklovinu. Čím déle přetrvává v ústech kyselé prostředí, tím déle trvají podmínky vedoucí k rozpouštění skloviny (demineralizaci).
7. Cukr může způsobit onemocnění dásní, což zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění
Stále více vědeckých výzkumů ukazuje, že chronické infekce, jako jsou ty, které vznikají v důsledku parodontálních problémů, hrají roli ve vývoji ischemické choroby srdeční.
8. Cukr ovlivňuje chování a kognitivní schopnosti u dětí
Předpokládá se, že jedním ze spouštěčů hyperaktivity, může být konzumace cukrů. Všechny potraviny s vysokým GI způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi, což způsobuje dočasný příval energie a zároveň i hyperaktivity. Avšak brzy se po této energetické vlně dostaví, rapidní snížení energie s konečným výsledkem – hypoglykémií (nízká hladina cukru v krvi). Což nevyhnutelně vede k podráždění, špatnému spánku a nedostatečné koncentraci.
9. Cukr zvyšuje úroveň stresu
Pokud se zvyšuje hladina stresových hormonů v těle, dostáváme se do stresového stavu. Tyto chemické látky připravují naše tělo na možnou krizovou situaci, ve které se můžeme rozhodnou bojovat či raději utéci (obraný mechanismus, který má za cíl zabránit poškození nebo smrti organismu). A právě tyto hormony jsou vyplavovány do krve v době, kdy je nízká hladina krevního cukru.
10. Cukr zabírá místo důležitým vitamínům a minerálům
Výzkumy ukázaly, že lidé, kteří konzumují větší množství cukrů, mají velmi nízký příjem základních vitamínů a minerálů – jedná se především o vitamín A, C, B12, kys. listovou a minerály vápník, hořčík, fosfor a železo. A je ironií, že ti, kteří konzumují nejvíce cukrů, jsou právě děti a dospívající, tedy osoby, které mají zvýšenou potřebu těchto vitamínů a minerálů.
11. Sladké nápoje zvyšují krevní tlak
Vysoký obsah cukru v mnoha sycených, sladkých nápojích, je částečně zodpovědný za zvýšení krevního tlaku, u některých lidí.
Výzkumy provedené v USA a Velké Británii ukázaly, že lidem, kteří pravidelně konzumují sladké nápoje na bázi cukru hrozí, kromě také zvýšeného krevního tlaku, riziko obezity, protože každý den přijmou mnohem více kalorií, než sami vydají.
Studie dospěla k závěru, že cukr zvyšuje krevní tlak a s tím i spojené riziko cévní mozkové příhody (mozková mrtvice) a srdečních chorob.
A jako vždy je klíčem k dobrému zdraví, konzumace vyvážené stravy. Neříkám, že byste se měli úplně vzdát jakékoliv konzumace sladkých pokrmů, ale snažte se vyvarovat nadměrné konzumaci cukrů a potravin s vysokým GI.
Zdroj:
hyper.ahajournals.org

.jpg)









