Zelený čaj a rakovina prsu
Zdravotní přínosy pravidelné konzumace zeleného čaje jsou v poslední době intenzivně zkoumány, ale bohužel, velká část těchto výzkumů je ovlivňována komerčními zájmy a tak se stává, že jsou výsledky studií často velmi zveličovány. Tak jako je tomu např. u tvrzení, že zelený čaj pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny prsu.
Nedávný výzkum provedený v Národním rakovinovém centrálním výzkumném ústavu (NCCRI) v Japonsku prokázal, že konzumace zeleného čaje nevede k žádnému statisticky významnému snížení v rozvoji rakoviny prsu.
Senča a banča/genmaiča (banča s přídavkem pražené hnědé rýže)
Studie se zaměřila na dva druhy zeleného čaje, u kterých se všeobecně předpokládá, že mají protirakovinové vlastnosti. Výsledky studie vedly k závěru, že pití zeleného čaje nemá žádný pozitivní nebo negativní dopad na rozvoj rakoviny prsu.
„V této populační studii jsme zjistili, že neexistuje žádný vztah mezi příjmem zeleného čaje a rizikem rakoviny prsu u japonských žen a to bez ohledu na stádium menopauzy. Naše dosažené výsledky jsou v obecné shodě s dalšími třemi podobnými studiemi a to včetně dvou kohortních studií, které také nezjistily žádný vztah mezi příjmem zeleného čaje a rizikem rakoviny prsu.“
Dr. Motoki Iwasaki, NCCRI
Studie také ukazují, že je v Japonsku výskyt rakoviny prsu mnohem nižší, než je tomu v jiných částech světa. Nicméně, zelený čaj není důvodem tohoto nižšího výskytu rakoviny.
Toto zjištění je v rozporu s výsledky předchozích studií. Tento rozpor je pravděpodobně způsoben tím, že v předchozích studiích, testované subjekty změnily způsob stravování a celkový životní styl.
Ze závěru výzkumu také vychází, že různé způsoby přípravy zeleného čaje mohou ovlivnit množství polyfenolů a dalších antioxidantů přítomných v čaji.
Zdroj:
ncc.go.jp










