Sacharidy v lidské výživě
Sacharidy dodávají našim potravinám chuť, texturu a celkovou rozmanitost. Zároveň jsou hlavním zdrojem energie. Ve formě cukru škrobu, oligo- a polysacharidů, tvoří jednu ze tří hlavních skupin makroživin, které dodávají tělu energii. Podle výživových doporučení by nejméně 55 % denního příjmu energie mělo pocházet právě z různých zdrojů sacharidů – obilovin, cukru, ovoce, zeleniny a luštěnin.
FAO společně s WHO nedávno zveřejnily zprávu nazvanou „O sacharidech v lidské výživě“. Zpráva shrnuje poznatky za posledních 20 let o úloze všech forem sacharidů ve výživě a jejich vlivu na zdraví a nemoce. Zpráva uvádí poznatky o trávení sacharidů v organizmu, jejich absorpci a metalismu a možnostech ovlivnění zdraví.
Sacharidy a zdraví
Odborníci v oblasti výživy zdůrazňují význam udržování rovnováhy mezi příjmem a výdajem energie a uvádějí, že osoby s vysokým podílem sacharidů ve stravě jsou méně náchylné k akumulaci tělesného tuku ve srovnání s osobami, které dávají přednost stravě s nízkým podílem sacharidů a vysokým podílem tuků.
Uvádějí k tomu následující důvody:
1. Nižší koncentrace energie ve stravě s vysokým obsahem sacharidů, neboť sacharidy obsahují méně energie než stejné množství tuku. Potrava s vysokým obsahem vlákniny má obvykle větší objem a tím i větší schopnost zaplnit žaludek.
2. Studie prokázaly, že sacharidy mají schopnost rychle vyvolat pocit nasycení a proto u osob, které dávají přednost dietě s vysokým obsahem sacharidů je menší možnost přejídání.
3. Jen velmi málo sacharidů se v těle mění na tuk, především proto, že se jedná pro organizmus o velmi málo účinný proces a proto jsou sacharidy těle přednostně využívány jako zdroj energie.
4. V posledních letech byl na základě výsledků výzkumu pozměněn názor odborníků na vliv cukru a dalších sacharidů na vznik zubního kazu. Pro zamezení jejich vzniků se doporučuje fluorizace odpovídající ústní hygiena a pestrá strava, nikoliv pouze snížení příjmu sacharidů.
Doporučení
Ve zprávě, která popisuje příznivé vlivy sacharidů, jsou uvedena doporučení odborníků a výzkumných pracovníků. Nejdůležitější doporučení pro veřejnost jsou následující:
1. Sacharidy mají mnoho příznivých zdravotních účinků, neboť organizmu dodávají mnohem více než jenom energii.
2. Optimální denní dávka potravy zajišťuje alespoň 55 % energie sacharidy a to pro všechny osoby starší dvou let.
3. Strava obsahující výše uvedené množství sacharidů má být pestrá tak, aby zajišťovala nejen dostatek vlákniny, ale i všech ostatních esenciálních složek potravy.
4. Dobré zdraví zajišťují sacharidy všech druhů i forem. Pro ty, kteří chtějí zůstat aktivní a v dobrém zdravotním stavu, lze doporučit dietu s vysokým obsahem sacharidů.
Hlavní druhy sacharidů v potravinách
|
Třída |
Podskupina |
Složka |
Potravina |
|
cukry |
monosacharidy a disacharidy |
glukosa | med |
| galaktosa | ovoce | ||
| fruktosa | stolní | ||
| sacharosa | sladidla | ||
| laktosa | mléko | ||
|
oligosacharidy |
maltooligosacharidy a jiné oligosacharidy |
maltodextriny | sója |
| rafinosa | artičoky | ||
| stachyosa | cibule | ||
| fruktooligosacharidy | . | ||
|
polysacharidy |
škrob a neškrobové polysacharidy |
amylosa | rýže |
| amylopektin | chléb | ||
| celulosa | brambory | ||
| hemicelulosa | těstoviny | ||
| pektin | všechny druhy | ||
| hydrokoloidy | ovoce a zeleniny |
Ref.
1. WHO/FAO (1998) Carbohydrates in human nutrition. FAO Food and nutrition paper no. 66.FAO, Rome.
2. Helerstein, M.K., Christiansen, M. a další (1991) Measurement of de novo hepatic lipogenesis in human using stable isotopes. J. Clin.Invest. 87: 1841-1852.
Zdroj:
www.vupp.cz
Použito se svolením vydavatele.











