Stravování v rozpočtu
Budování svalů není levnou záležitostí! Musíte hodně jíst, ale „obvyklé“ zdroje bílkovin jsou tak drahé! Kuřecí prsa, ryby, červené maso stojí v supermarketech „majlant“. Nemáte dostatek financí, ale i přesto chcete konzumovat plnohodnotné zdroje bílkovin? Tak tento článek je přesně určen pro vás! Zde jsou mé tipy pro stravování za rozumné peníze…
Tip 1: Kupujte mleté maso
Libová svíčková, telecí nebo jehněčí je často velmi drahé. Řešením může být mleté maso. Kvalitní mleté maso má stejné množství bílkovin jako steak, ale je mnohem levnější. Můžete z něho udělat masové placky do hamburgeru, chilli con carne atd. Není problém koupit 500g mletého hovězího za 45 Kč. Ale dejte pozor, aby jste kupovali pouze „prémiovou“ kvalitu s nízkým obsahem tuků. Protože běžné mleté maso obsahuje více než 30%tuku.
Tip 2: Vejce jsou vašim přítelem
Vaječné bílky jsou opravdu bohatým zdrojem kvalitních bílkovin. Vejce jsou levná a taky univerzální na přípravu. Můžete z nich udělat omeletu, uvařit či z nich udělat míchaná vejce atd. Snězte denně alespoň 3 celá vejce. A cholesterolu se určitě nebojte - více o vejcích naleznete.
Tip 3: Kupujte ve velkém
Slyšíte to v každé druhé reklamě: kupte větší balení a ušetříte. A ono to opravdu takhle funguje. Můžete ušetřit klidně i 50% z ceny masa jestliže ho budete kupovat ve velkém. Pořiďte si větší mrazák a maso od teď kupujte jen u řezníka. A co takhle místo 1kg sáčku rýže koupit rovnou 10 kg pytel?
Tip 4: Jezte uzeniny (kvalitní)
Celozrnný chléb je relativně levný. Vypravte se do supermarketu a najdete tam množství levných (akce) salámů, které spolu s chlebem a zeleninou budou tvořit chutnou a zdravou svačinu. Pozor! Salámy vybírejte pouze takové, které obsahují více než 80 % masa s minimem množství tuku.
Tip 5: Vařte ve velkém
Najděte si svůj oblíbený recept s mletým masem a místo toho, že uvaříte 4 porce, udělejte jich rovnou 10! Co nesníte tak zamražte. Ušetříte nejen energii na přípravu pokrmu, ale hlavně čas potřebný na přípravu. Vše co si budete muset v následujících dnech udělat je pouze příloha (samozřejmě rýže).
Tip 6: Konzervované ryby
Tuňák patří mezi jedny z nejlepších potravin na budování svalové hmoty. Nejen, že obsahuje 20 % bílkovin, ale je také levný a obsahuje velké množství „zdravých“ tuků. Eventuální nevýhodou může být poměrně dlouhá doba vstřebávání (až 7 hodin). Zkuste někdy uvařit těstoviny a k nim přidat plechovku tuňáka spolu s vaší oblíbenou omáčkou, hned máte kvalitní a rychlý oběd.











