Rozdíl mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami
Jak omega-6 tak i omega-3 mastné kyseliny patří do skupiny polynenasycených tuků a jsou pro naše těla nepostradatelné, řadí se mezi esenciální mastné kyseliny. Náš organismus je nedokáže syntetizovat a proto je musíme přijímat v naší stravě v rovnovážném zastoupení.
Rozdíly spočívají v jejich chemické struktuře a v různých rolích v lidském těle. Všechny polynenasycené mastné kyseliny mají ve svém uhlíkovém řetězci více než jednu dvojnou vazbu.
Mastné kyseliny jsou velmi důležitou součástí buněčných membrán, eikosanoidů (ovlivňují svalový stah, srážení krve, bolest atd.), vysoce biologicky aktivních látek (prostaglandiny, leukotrieny) atd. Aktivita těchto metabolitů je velmi proměnlivá. Např. eikosanoidy odvozené od omega-6 mastných kyselin jsou obecně více aktivní/reaktivní než ty z omega-3 mastných kyselin.
Zjednodušeně řečeno, omega-3 mají protizánětlivé schopnosti a pomáhají v předejití onemocnění srdce. Zatímco omega-6 snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Podobně jako všechny tuky tak i esenciální mastné kyseliny dodávají tělu energii. Jejich výhřevnost je podobná nasyceným tuků, ale na rozdíl od nich, hrají v těle významnou zdravotní roli.
Esenciální mastné kyseliny se v těle účastní:
- regulace tlaku v očích, kloubech a cévách
- zprostředkovávají imunitní odpověď organismu
- zvětšení nebo zúžení cév
- regulace kolaterálního oběhu
- řízení endokrinních hormonů
- regulace hladkého svalstva a autonomních reflexů
- hl. složka buněčných membrán
- regulace rychlosti dělení buněk
- regulace látkové výměny
- transport kyslíků z červených buněk do tkání
- udržování správné funkce ledvin a bilance tekutin
- udržování mobility nasycených tuků v krevním řečišti
- prevence vzniku krevních sraženin
- zprostředkování uvolňování zánětlivých látek z buněk, které mohou vyvolat alergické reakce
- regulace nervové komunikace
- omezení propuknutí degenerativních onemocnění
Jak omega-3, tak omega-6 mastné kyseliny je nutné dodávat tělu v poměru, který za normálních okolností nelze dosáhnout v typické stravě průmyslových zemí.
V současné době je poměr přijatých omega-6 a omega-3 mastných kyselin asi 5-10:1. Odborníci se shodují, že by se v dnešní době mělo tělu dodávat asi o 1-2 násobek více omega-3 mastných kyselin.
Zdroje omega-3 mastných kyselin
Hlavním zdrojem jsou ryby jako: tuňák, tresčí játra, halibut, žralok, makrela, pstruh, losos, sardinky atd.
Zdroje omega-6 mastných kyselin
Hlavním zdrojem jsou rostliny a jejich semena: slunečnicová, dýňová, sezamová semena, kukuřice, ořechy, maso, mléčné výrobky.
Jestli potřebujete poradit s vaší stravou připojte se k FITKUL.cz a diskutujte na našem fóru.













