Spalování tuků pomocí koření
Mnoho lidí hledá snadný způsob, jak rychle a jednoduše zhubnout. A zařazení určitého koření do svého jídelníčku, se zdá být velmi jednoduchým řešením, které může pomoci. Koření pomáhá zhubnout rychleji a to díky zvýšení rychlosti metabolismu.
Kvůli způsobu, jakým se koření při trávení vstřebává do těla, je ho třeba konzumovat v syrovém, nijak neupraveném stavu, takže místo toho, abyste si kupovali různé tablety či nápoje, vyražte do obchodu a kupte si opravdové a kvalitní koření.
Kmín
Kmín je velmi populární nejen v indické a čínské kuchyni, ale i u nás. Také pomáhá v mírném zrychlení vašeho metabolismu. Nejedná se však o „pravé pálivé“ koření a proto je pro mnoho lidí mnohem přijatelnější formou, než je tomu například u kajenského pepře.
Kajenský pepř
Nenechte se zmýlit názvem, nejedná se o skutečný pepř, ale o mletou červenou chilli papričku. Zdravotní výhody, mezi něž patří i pomoc v boji proti rakovině prostaty, užívání kajenského pepře byli vědecky prokázány. A samozřejmě mnoho lidí využívá kajenského pepře jako podpory v jejich snaze o rychlejší spalování tělesného tuku.
Zázvor
Zázvor také pomáhá zvyšovat rychlost metabolismu, ale může pomoci i při snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Skořice
Skořice je ideální po lidi, kteří se snaží zhubnout pomocí diety a cvičením, protože pomáhá zvyšovat krevní oběh, což zefektivňuje přepravu kyslíku. Skořice také pomáhá kontrolovat hladinu inzulínu v krvi, což má vliv na spalování tuků a chuti na sladké, má také dezinfekční a antibiotické účinky (ničí bakterie), zahřívá a stimuluje zažívací trakt (zklidňuje průjmy, nevolnosti, nadýmání) apod.
Koření není žádný zázračný prostředek, díky kterému zhubnete dle svých představ, ale je to spíše doplňující prostředek, díky kterému bude vaše hubnutí rychlejší a efektivnější. I obyčejné zvýšení rychlosti vašeho metabolismu byť i o 1%, vám pomůže spálit o něco více tělesného tuku. Správná kombinace diety a tréninku, spolu s těmito kořeními, vám pomůže ve vaší snaze o zhubnutí.
Vědecké studie na prokázání spalování tuků pomocí koření
Studie provedená na potkanech v Laboratory of Biodynamic Chemistry (Sendai, Japonsko) zjistila, že konzumace kurkuminu (součást různých druhů rostlin rodu kurkuma) ovlivňuje metabolismus tuků. Studie dospěla k závěru, že tělesná váha se výrazně snižuje při pravidelné konzumaci kurkuminu, což je pravděpodobně způsobeno změnami v metabolismu mastných kyselin.
Další studie povedená na Cambridgeské univerzitě se zabývala účinky kapsaicinu (obsažen v chilli koření) na tělesnou hmotnost lidí, kteří se snažili zhubnout. Jedné skupině byl podáván kapsaicin a druhé skupině placebo (neúčinná látka, která je upravena do stejné formy jako lék). Studie dospěla k závěru, že léčba kapsaicinem, ve srovnání s placebem, způsobila trvalou oxidaci tuků během fáze hubnutí (snížení množství tělesného tuku).
Může se zdát, že provedené studie nejsou nijak průkazné, ale poskytují určité vědecké odůvodnění, proč využívat různá koření ve vaší snaze o zhubnutí.
Zdroj:
jn.nutrition.org
journals.cambridge.org











