Recepty: Dokonalá snídaně
Každý má rád na snídani něco jiného. Někdo si namaže chleba s paštikou, ohřeje si fazole s párkem, připraví si kornfleiky s mlékem nebo si dá vlašák s rohlíkem či nesnídá vůbec. V dnešním receptu vám ukáži přípravu "dokonalé" snídaně. Takové snídaně, která splňuje nejen všechny požadavky vašeho těla po kvalitních živinách, ale navíc je i chutná.
Ale co to taková dokonalá snídaně vlastně je? Dokonalá snídaně by měla skloubit několik důležitých faktoru a to:
- výživnost
- časovou nenáročnost
- chuťovou neutralitu
- velké množství variací
Výživnost je jasná – musí obsahovat vyvážený obsah kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů a tuků.
- Bílkoviny: to nejlépe splňuje maso (kuřecí, vepřové, hovězí, krůtí atd.) a vejce
- Sacharidy: rýže, těstoviny, brambory, vločky
- Tuky: olivový olej, oříšky, vejce, avokádo atd.
Časová nenáročnost přípravy je po ránu velmi důležitá - na tom se jistě všichni shodneme. Z tohoto důvodu jakákoliv ranní příprava masa a přílohy by byla zdlouhavá a časově náročná. A co nám tedy zbývá? Ano, jsou to vločky a vejce - divná kombinace, že?
Chuťová neutralita, kdo by chtěl jíst stále něco, co je chuťově velmi výrazné. Ze začátku to sice může být dobré, ale postupem času se toto jídlo jistě zprotiví – jednoduše se přejí. A jsme zase u vloček a vajec. A řekněte mi, co může být chuťově více neutrální než vločky a vejce?
Velké množství variací přípravy. A opět: kolik znáte receptů na vejce? 20? 30? Více? A co vločky? Nejspíš to samé.
Takže vylučovací metodou nám vyšla kombinace vloček a vajec. A musím říci, že to je ideální kombinace. A jak jsem slíbil, ukáži vám jejich jednoduchou přípravu.
Suroviny:
- 4 celá vejce
- 100g vloček
- mléko nebo voda
- olej
Na váhu si odsypeme asi 100g vloček, které vložíme do kastrolku a zalijeme dostatečným množstvím mléka nebo vody a dáme vařit.

Nachystáme si pánvičku (nejlépe teflonovou), kam přidáme trochu olivového oleje, rozklepneme 4 celá vejce a usmažíme je do konzistence, kterou máme rádi.

Mezitím se nám již povařily vločky a také se dostatečně zahustily. Vše tedy dáme na hluboký talíř, promícháme a hotovo. Dokonalá snídaně je připravena.


Nutriční hodnota takto připravené snídaně:
- bílkoviny cca 25g
- sacharidy cca 68g
- tuky cca 20g
Samozřejmě, toto je příprava základní verze (která je i má oblíbená). Takto připravenou snídani si můžete dále upravit. Přidejte nějaké nakrájené ovoce, skořici, javorový sirup, med, marmeládu atd. Nebo si udělejte verzi na slano se sýrem, šunkou apod.











