Banánové chipsy
Banánové chipsy jsou smažené nebo sušené plátky banánů. Mohou být připravovány jak na sladko (obalované v cukru, medu, čokoládě apod.), tak i na slano. Jedná se o zdravou variantu bramborových chipsů.
Smažené banánové chipsy
Suroviny:
- banány
- olej na smažení
- kurkuma
- sůl
Banány můžete použít klasické žluté nebo vhodnější variantu tzv. zelené banány - plantains. Plantains vzhledově připomínají obyčejné banány, ale nejsou tak sladké a vždy musí projít tepelnou úpravou. Na rozdíl od sladkých banánů si plantains zachovají svůj tvar a nerozvaří se.
Příprava:
1. Oloupejte banány a nakrájejte je na tenké plátky
2. Do menší misky nalijte studenou vodu a přidejte několik kostek ledu – vodu mírně osolte a přidejte kurkumu. Do vody vložte plátky nakrájeného banánu a nechte je tam asi 10 minut. Poté plátky vyjměte a osušte je (papírový či látkový ručník)
3. Na pánvi rozehřejte olej a vložte plátky banánu. Každou stranu smažte asi 1 nebo 2 minuty, dokud nebudou pěkně křupavé
4. Vyjměte plátky z pánve a rozprostřete je na papírový ubrousek, aby se odstranil přebytečný olej
5. Takto připravené plátky banánů můžete dále ochucovat
Nutriční hodnoty (100g):
Energetická hodnota: 2170 kJ
Bílkoviny: 2g
Sacharidy: 58g
Tuky: 34g
Sušené banánové chipsy
Suroviny:
- banány
- sůl
- koření
Příprava:
1. Oloupejte banány a nakrájejte je na tenké plátky
2. Na pekáč dejte pečící papír a na něj rozprostřete plátky banánu
3. Vložte do trouby a sušte při nízkých teplotách (cca 20-30°C)
4. Po odpaření části vody z banánů, zvyšte teplotu na 50-70°C
5. Na závěr sušení opět snižte teplotu
6. Vyndejte pekáč a nechte plátky banánů vychladnout
7. Takto připravené plátky banánů můžete dále ochucovat
TIP:
- nechte pootevřenou troubu během procesu sušení – pro unikání páry
- teplota nad 85°C ničí vitamíny a chuť banánů
Nutriční hodnoty (100g):
Energetická hodnota: 1360 kJ
Bílkoviny: 4,3g
Sacharidy: 76g
Tuky: 0,4g












