Sacharidy s vysokým GI způsobují ženám srdeční problémy
Studie s názvem EPICOR, která zahrnovala 47000 Italů, zjistila, že u žen, které konzumovaly velké množství pizzy, bílého pečiva a rýže, se vyskytovalo až dvakrát více srdečních onemocnění než u těch, které konzumovaly průměrná množství vysokosacharidových potravin s vysokým GI. U mužů se negativní projevy vysokosacharidové stravy neprokázaly.
Co je to glykemický index?
Každé sacharidové potravině je přiřazena určitá hodnota GI (1-100), která označuje, za jak dlouho se po požití konkrétní potraviny zvýší v krvi hladina cukru.
Více se o GI dozvíte ZDE (1.část GI) a ZDE (2.část GI).
Které jsou hlavní problémové sacharidy?
Ve studii bylo zjištěno, že hlavními zdroji sacharidů s vysokým GI, které vedli ke vzniku srdečních onemocnění, jsou:
- Bílé pečivo – 60,8%
- Cukr, med nebo džem – 9,1%
- Pizza – 5,4% (hlavní problém je těsto z bílé mouky)
- Rýže – 3,2%
Jak se vyhnout nebezpečným potravinám s vysokým GI?
Jediným jistým způsobem, jak snížit riziko srdečních onemocnění, je přestat konzumovat „špatné potraviny“. Bílé pečivo (tukové rohlíky, klasický chléb apod.), cukr, med a džem jsou hlavním problémem. Místo klasického pečiva používejte celozrnné produkty – ovšem dávejte si pozor, mnoho potravin, které se pyšní názvy jako vícezrnné, mnohozrnné, fit rohlíky apod. je pouze obarvené a „načančané“ bílé pečivo.
I když vám mohou francouzské bagetky, ciabatty, klasický chleba či tukové rohlíky chutnat, jsou to prostě nezdravé potraviny, které způsobují zvyšování tělesné váhy a další zdravotní problémy, které mohou vyústit až v infarkt myokardu (srdeční mrtvice).
Zdroj:
archinte.ama-assn.org










