Základní pojmy - cholesterol

Cholesterol je steroidní látka, kterou lidský organismus potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Příliš vysoká koncentrace v krvi však nese pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce.
Hladiny cholesterolu
- přiměřená hranice cholesterolu v krvi: pod 5,16 mmol/l (200 mg/dl)
- hraniční hodnota cholesterolu v krvi: 5,16 – 6,18 mmol/l (200 – 239 mg/dl)
- vysoká hranice cholesterolu v krvi: > 6,18 mmol/l (> 238 mg/dl)
Vznik a dělení cholesterolu
Cholesterol můžeme dělit podle jeho vzniku na exogenní = vnější (čili ten, který přijímáme z potravy) a endogenní = vnitřní, ten si naše tělo vyrábí samo pro svou potřebu.
Cholesterol je látka tukové povahy, která je součástí každé naší buňky. Je důležitou stavební jednotkou nervů, mozkových buněk a některých hormonů. Většinu si ho organismus vyrábí sám, část pak přijímáme ve stravě. Cholesterol je pro organismus nepostradatelný, ale na druhou stranu ho nesmíme mít v krvi nadbytek.
Doporučená hladina celkového cholesterolu v krvi je do 5,00 mmol/l. Hladina od 5,01 do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. Lidé s touto hladinou cholesterolu by si měli více všímat svého jídelníčku a upravit svůj životní styl. Nad 6,5 mmol/l je hladina označována jako riziková. Lidem s takto vysokým cholesterolem hrozí větší riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, proto by měli být v péči lékaře. V případě zvýšené hodnoty je důležité znát nejen svůj celkový cholesterol, ale také tzv. hladinu „hodného“ HDL a „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Zvýšená hladina LDL cholesterolu (nad 3 mmol/l) způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, kde tvoří sklerotické pláty. Tím cévy ztrácejí pružnost a zužuje se prostor pro průtok krve. HDL cholesterol má naopak ochrannou funkci, neboť krev zbavuje nadbytečného cholesterolu (odvádí ho zpět do jater, kde je metabolizován).
Onemocnění spojená s vysokou hladinou cholesterolu
Cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění (tato onemocnění způsobují více než 50 % všech úmrtí v ČR). Problém zvýšené hladiny cholesterolu se přitom týká téměř 70 % dospělé české populace. Onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi se nazývá hyperlipidemie neboli hyperlipoprotenie (HLP).
Při zvýšené hladině cholesterolu je třeba upravit životosprávu a dodržováním zásad zdravého životního stylu se snažit o její snížení. Denně bychom proto měli ve stravě přijmout max. 300 mg cholesterolu, v případě, že máme zvýšenou hladinu cholesterolu pak maximálně 200 mg denně. Množství 300mg cholesterolu nalezneme např. v jednom vaječném žloutku. Čtěte tedy pečlivě etikety potravin a počítejte množství přijatého cholesterolu. Jistě se to vyplatí a vaše zdraví vám poděkuje.
Ještě důležitější je ale zaměřit se na složení tuků, protože nevhodné tuky ovlivňují hladinu LDL cholesterolu v krvi. Přednost bychom měli dávat kvalitním rostlinným tukům a olejům (olivový olej, arašidy, kešu), ale také rybímu tuku, které obsahují velký podíl omega-6 a omega-3 vícenenasycených mastných kyselin, které působí příznivě na náš srdečně-cévní systém a pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi.
Oproti tomu živočišné tuky obsahují více nasycených mastných kyselin, které je třeba omezovat, protože hladinu cholesterolu zvyšují. Mezi další zásady nízkocholesterolové diety patří dostatečný příjem ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a dalších potravin bohatých na vlákninu. Dalším výživovým doporučením je snížení konzumace slaných pokrmů a celkové omezení příjmu soli, preference drůbeže a ryb a dostatečný pitný režim.
Zdroj: wikipedie.cz













