Delikátní večeře


Autor: fit-kul | 01.02.2013 15:04 | Komentářů: 0

Už jen to slovo „delikátní“ ve vás možná vzbuzuje obavu, že by se mohlo jednat o kalorickou bombu, po které se ručička na váze, posune o něco nahoru. Ale ne, v tomto případě se nemusíte obávat.

 

Každý z nás někdy zatouží po dobré večeři v restauraci, ale ne vždy je v nabídce zdravé a dietní jídlo. Často řešíme i otázku financí – přece jen večeře v restauraci vychází výrazně dráž, než pokud si připravíme jídlo doma.

 

Bohužel ne každý zvládne doma uvařit delikátní večeři. Já osobně nejsem žádná velkolepá kuchařka, a proto jsem přemýšlela, jak si co nejvíc zjednodušit vaření, jak být samozřejmě v kuchyni co nejméně, ale hlavně, jak si připravit jídlo, které se třeba bude alespoň trochu podobat „výtvoru lepšího kuchaře“. Pokud i vy patříte mezi skupinu méně zdatných jedinců v kuchyni, tak doufám, že oceníte recepty, které pro vás mám. Jídla jsou to chutná a zdravá.  A dalo by se říct, že jsou levnější a hlavně zdravější alternativou oblíbených jídel z restaurací.

 

Pojďme si říci, proč je stravování doma lepší než v restauracích. Jedním z důvodů je fakt, že zdravé, dietní jídlo si spíš připravíte doma, než když si objednáte něco v restauraci. Dalším faktem, neméně důležitým, je to, že stravování v restauraci nás vyjde přece jen dráž než stravování doma.

 

Tím, že si budete vařit doma, máte také pod kontrolou množství tuku, které při přípravě pokrmu použijete. Tím samozřejmě ovlivníte i množství kalorií. A také velikost porce. V restauraci máme tendenci sníst vše, co nám přinesou. Často si říkáme – přece to tady nenechám, když to stojí tolik peněz. Bohužel i zdánlivě zdravé jídlo nás může nepříjemně překvapit. Např. dresing, který vám přidá kuchař na salát, nemusí být vůbec nízkotučný – záleží na tom, kolik oleje je použito. A deklarovaný nízkokalorický pokrm se tak může stát kalorickou bombou.

 

Co se týká finanční stránky, tak i zde vychází doma připravené jídlo lépe. Jako aktivní sportovkyně jistě dbáte na příjem kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků. Je jasné, že zdravá a kvalitní strava je dražší než méně zdravé nebo méně kvalitní potraviny. Ale i tady mám pro vás potěšující zprávu. Ne všechny zdroje bílkovin patří do kategorie drahé. Jen je potřeba je znát. Zdrojem bílkovin nemusí být pouze kuřecí maso nebo čerstvé ryby, ale dobrým zdrojem bílkovin jsou např. i fazole. Půl šálku fazolí obsahuje stejnou dávku bílkovin jako 30 g kuřete nebo ryby.

 

Fazole využívám buď jako přílohu k masu nebo i jako samotnou porci. Fazole také obsahují dost vlákniny, takže vás dobře zasytí. Pokud se obáváte nepříjemného nadýmání, tak mám pro vás dobrý tip. Pokud budete zařazovat luštěniny do svého jídelníčku v menších dávkách a pravidelně, tak si vaše tělo vytvoří ty správné enzymy pro trávení a problémy s nadýmáním brzy odezní nebo budou jen minimální. Jestliže je pro vás nadýmání po konzumaci luštěnin velký problém, kterého se nemůžete zbavit, tak ještě můžete zkusit trávící enzymy.

 

Dalším dobrou volbou na bílkoviny je konzervovaný tuňák nebo losos, řecký jogurt nebo bílý jogurt Hollandia a také tofu. Tyto zdroje bílkovin patří také mezi ty relativně levné.

 

Další potravinou, ve které najdete nejen bílkoviny, ale především komplexní sacharidy, a moje velmi oblíbená příloha, je quinoa. Quinoa je speciální druh obiloviny, která v jedné porci obsahuje 6 g proteinů a dávka vás vyjde zhruba na 20 Kč. To není špatné, že?

 

Navíc je quinoa bohatá na prebiotika, která napomáhají obnově střevní mikroflóry a následně také zlepšují trávení. Proto je quinoa tak dobře stravitelná a jelikož neobsahuje lepek, tak se hodí i pro bezlepkovou dietu.

 

Dalším pozitivem přípravy jídla doma, kterého já využívám, je skutečnost, že si můžete navařit ve velkém a jednotlivé porce si rozdělit do krabiček a uskladnit do lednice. Máte připravené jídlo na další dny dopředu a tím šetříte čas. A také tím minimalizujete riziko, že když přijdete po tréninku hladové domů, tak jelikož máte připravenou zdravou večeři, vyhnete se nekontrovatelnému vyjídání lednice nebo spižírny.

V lednici můžete mít vždy zásoby čerstvé zeleniny nebo už namíchaných zeleninových salátů (listů), které můžete nakoupit skoro v každém obchodě. Využít můžete i zeleninu mraženou, kterou pak na pánvi smícháte s kuřecím masem a rychlá večeře je hotová.

 

 Dost bylo ale psaní o výhodách domácího vaření. Nyní vám představím mé oblíbené, rychlé, zdravé a levné recepty na delikátní večeře. A jelikož jsem už říkala, že raději vařím ve větších dávkách, abych měla navařeno na více dní dopředu a šetřila čas, tak množství surovin, které jsou v receptech uvedené, vám vystačí zhruba na 3 – 4 porce. Příprava jednotlivých jídel by vám neměla zabrat víc jak 30 minut. Doufám, že vám alespoň jeden z receptů zachutná.

 

 

LOSOVÉ KARBANÁTKY

- budete potřebovat 400 g konzervovaného lososa (nebo tuňáka) ve vlastní šťávě, ¼ šálku celozrnné strouhanky (doporučuji nastrouhat 1 větší celozrnný rohlík), 2 nakrájené cibule, 1 nakrájený řapík celeru, lžičku sojové omáčky, 2 lehce našlehané bílky, lžičku čerstvého zázvoru a lžičku olivového oleje

 

Smíchejte v míse lososa (nebo tuňáka) se všemi ingrediencemi (kromě olivového oleje) a vytvarujte čtyři karbanátky. Ty potom dejte na pánev a zhruba 8 minut osmahněte na olivovém oleji.

Dobrou přílohou je rýže natural nebo brambora vařená ve slupce. Určitě si také dejte čerstvý zeleninový salát (výborně se hodí ledový salát s troškou octa balzamico).

 

 

SALÁT Z TOFUA QUINOI S POMERANČOVOU PŘÍCHUTÍ

- na 4 porce budete potřebovat 1 šálek quinoy (v syrovém stavu je to asi 50 gramů- dle mého odhadu), 250ml 100 % pomerančového džusu, lžíci olivového oleje, lžičku pomerančové kůry (není nutná, ale pro lepší chuť ji doporučuji), špetku soli, 120 g tofu neochuceného (nakrájejte na kostičky), nakrájená cherry rajčata (cca 8-10 kusů), půlka menšího celeru (nakrájejte), 2 lžíce petrželky, pepř – pokud chcete „ostřejší“ chuť.

 

Na pánev nalijte sklenici vody (cca 200 – 250 ml) a přiveďte ji k varu. Potom přidejte quinou a stále udržujte ve varu, dokud se tekutina nevstřebá. Zhruba to trvá 12 – 15 minut. Potom quinou dejte z pánve pryč do misky, aby zchladla. Smíchejte v jiné misce pomerančovou šťávu, kůru, olej a sůl.Do vychlazené quinoy přidejte tofu, rajčata, celer a petržel a zalijte hotovým dresingem. Pokud chcete, tak přidejte pepř a můžete podávat ihned nebo počkat, až směs vychladne.

 

 

KUŘE SE ŠPENÁTEM V RAJČATOVÉ OMÁČCE

- připravte si 4 kusy kuřecích prsíček, 400 g konzervovaných nakrájených rajčat, 300 g mraženého nebo čerstvého špenátu (je jedno, jestli mražený nebo čerstvý, ale musí být listový. Více se ale hodí čerstvý, který má lepší chuť), lžičku olivového oleje, oregano, bazalku (opět je lepší čerstvá, ale může být i sušená), 2 lžíce strouhaného parmazánu a případně sůl a pepř na dochucení

 

Maso lehce osmahněte na pánvi cca 6 minut, poté přidejte konzervu rajčat a bazalku, na maso dejte špenát a přiklopte pánev pokličkou. Občas promíchejte a takto duste maso cca 15 minut. Na konec posypte parmazánem. Podávat můžete s rýží natural.

 

 

KRŮTÍ CHILLI

- 300 g mletého krůtího masa, 900 g konzervovaných a nakrájených rajčat, 500 g fazolí v konzervě, 4 velké celozrnné housky nebo rohlíky, 1 nakrájenou cibuli, lžičku utřeného česneku, lžičku olivového oleje, lžičku drceného kmínu, mleté chilli, sůl na dochucení

 

Na pánvi cca po dobu 5 minut osmahněte cibulku a česnek, přidejte maso, mleté chilli a kmín a povařte tak dlouho, aby maso nebylo syrové. Poté vmíchejte rajčata, fazole, 100 ml vody a sůl a opět povařte asi 5 minut a občas promíchejte.

 

Odkrojte vršek housky, odstraňte vršek střídy a chilli směs můžete podávat buď v housce, nebo na menším bochníčku chleba.

 

 

ZÁVITKY S FAZOLEMI A SÝREM

- budete potřebovat 4 celozrnné tortilly, 450 g fazolí v konzervě, 2 lžíce vymačkané šťávy z citronu, stroužek utřeného česneku, 2 lžíce salsy, lžičku olivového oleje, lžíci koriandru, 60 g nastrouhaného čedaru

- na dochucení můžete použít víc salsy nebo je také chutné dochucení pomocí řeckého jogurtu

Tortilly ohřejte dle návodu na obalu a pak si je dejte stranou, ale ať vám nevychladnou. V mixéru promixujte fazole, citronovou šťávu, česnek a olivový olej a potom přimíchejte salsu a koriandr. Namažte tortillu touto směsí a zarolujte. Můžete jí jíst takto vcelku nebo nakrájet na kolečka (závitky) a dochutit můžete právě řeckým jogurtem nebo salsou.

 

Napsala Dominika Ipserová

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 7 , registrovaných: 1