Odborníci na výživu často používají termíny jako „dobré“ a „špatné“ tuky. Mezi dobré tuky se řadí mono a polynenasycené tuky a mezi špatné tuky, nasycené a trans-mastné tuky.
Pro lepší přehlednost zde rozdělím jednotlivé kategorie tuků na dobré, špatné a vyloženě zdraví škodlivé.
„Dobré“ tuky
mononenasycené tuky:
- snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v krvi, při současném zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu
- nacházejí se především v ořechách, avokádu, olivovém a řepkovém oleji
polynenasycené tuky:
- snižují hladinu cholesterolu v krvi (specificky LDL cholesterol)
- nacházejí se v tučných rybách jako je losos, makrela, pstruh či sardinky, ale také v obilí a slunečnicovém a sójovém oleji
„Špatné“ tuky
nasycené tuky:
- zvyšují celkovou hladinu cholesterolu v krvi, zvláště „špatný“ LDL cholesterol
- nacházejí se v živočišných potravinách jako je maso všeobecně, vejce a také v produktech – máslo, smetana a další mléčné výrobky
- také se nalézají v produktech rostlinného původu, jako jsou kokosové ořechy nebo v tzv. tropických olejích (kokosový olej, palmový olej, kakaové mléko, olej z palmových jader)
Zdraví škodlivé tuky
trans-mastné tuky:
- zvyšují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zároveň snižují hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu
- nacházejí se v produktech, které obsahují ztužený tuk, jako jsou některé margaríny, sušenky, chipsy a ve smažený jídlech.
V následující tabulce jsou uvedeny nejpoužívanější zdroje tuků a jejich obsah nasycených, mononenasycených, polynasycených a trans-mastných kyselin:
|
Tuk (1 lžíce) |
(g) |
Mononenasycené (g) |
Polynenasycené (g |
Transmastné (g) |
|
Světlicový olej |
0,8 |
10,2 |
2,0 |
0,0 |
|
Řepkový olej |
0,9 |
8,2 |
4,1 |
0,0 |
|
Lněný olej |
1,3 |
2,5 |
10,2 |
0,0 |
|
Slunečnicový olej |
1,4 |
2,7 |
8,9 |
0,0 |
|
Margarín (hydrogenovaný) |
1,6 |
4,2 |
2,4 |
3,0 |
|
Kukuřičný olej |
1,7 |
3,3 |
8,0 |
0,0 |
|
Olivový olej |
1,8 |
10,0 |
1,2 |
0,0 |
|
Sezamový olej |
1,9 |
5,4 |
5,6 |
0,0 |
|
Sójový olej |
2,0 |
3,2 |
7,8 |
0,0 |
|
Arašídového oleje |
2,3 |
6,2 |
4,3 |
0,0 |
|
Olej z bavlníkových semen |
3,5 |
2,4 |
7,0 |
0,0 |
|
Kuřecí tuk |
3,8 |
5,7 |
2,6 |
0,0 |
|
Vepřové sádlo |
5,0 |
5,8 |
1,4 |
0,0 |
|
Hovězí lůj |
6,4 |
5,4 |
0,5 |
0,0 |
|
Palmový olej |
6,7 |
5,0 |
1,2 |
0,0 |
|
Máslo |
7,2 |
3,3 |
0,5 |
0,0 |
|
Kakaové máslo |
8,1 |
4,5 |
0,4 |
0,0 |
|
Olej z palmových jader |
11,1 |
1,6 |
0,2 |
0,0 |
|
Kokosový olej |
11,8 |
0,8 |
0,2 |
0,0 |









