Makrobiotická strava
Makrobiotická strava je součástí filozofie a životního stylu, který zahrnuje koncept rovnováhy a harmonie vycházející z asijské filozofie a víry. Nejedná se přímo o redukční dietu, ale lidé, kteří přešli na tento typ stravování velmi často zhubli.
Původ makrobiotické stravy
Makrobiotická strava je soubor celoživotních dietologických pokynů, které mají svůj původ v asijské filozofii. První novodobé zmínky o makrobiotické stravě pocházejí od Sagen Ishizuka (6.3. 1850-17.11. 1909), lékaře japonské císařské armády, který postupně nabyl přesvědčení, že tradiční medicína a s ní související úprava každodenní stravy jsou efektivnější než dosavadní západní zdravotní systém. Po skončení své vojenské kariéry, kdy díky své vysoké vojenské hodnosti a s pomoci členů japonské císařské rodiny, otevřel bezplatnou kliniku. Velmi rychle se stal úspěšným doktorem, který využíval makrobiotickou stravu jako hlavní metodu při léčení svých pacientů. V roce 1907 založil sdužení Shokuyō („Potraviny pro zdraví“), pro šíření jeho metod léčby.
Za rozšíření makrobiotické stravy v Evropě a v USA je zodpovědný George Ohsawa (18.11. 1893-23.4. 1966), který byl učedníkem Sagen Ishizuka. Zpočátku nebyly principy makrobiotické stravy příliš dobře přijímány. Zlom nastal až vydáním knihy Zen Makrobiotika v roce 1960 (George Ohsawa).
Makrobiotická strava se v posledních 40 letech poněkud změnila. Původně se doporučovala postupná eliminace konzumace různých druhů potravin, dokud se nedosáhlo takové stravy, která obsahovala pouze neloupanou rýži a vodu. Avšak tato nutriční doporučení byla nahrazena dosavadním mírnějším, ale o to více vyváženějším přístupem ke stravování.
Co je to makrobiotika?
Makrobiotická strava je dynamický soubor pokynů, které se mění se zeměpisnou polohou, ročním obdobím, dostupností místních potravin a dokonce i časem. Základem této stravy je asijská víra, že všechno má energii nebo sílu, která je buď jin nebo jang. Jin představuje ženu, ale také chlad, temnou stránku, vnitřně soustředěnou energii. Jang představuje muže, teplo, světlou stránku, vně soustředěnou energii. Pro dobré duševní i fyzické zdraví a harmonický život, musí být jin i jang v rovnováze. A tato rovnováha se musí odrážet i v tom, co jíme. Vzhledem k tomu, že síly jin a jang se mění podle ročních období, klimatu a denní doby, zároveň se musí měnit i strava. Například, na jaře a v létě by se mělo vařit rychle a jíst lehčí jídla než v zimním období. Kromě toho je makrobiotická strava uzpůsobena s ohledem na věk, pohlaví, úroveň aktivity a zdraví jednotlivce.
Potraviny v makrobiotice
V makrobiotické stravě jsou některé potraviny preferovanější a jiné naprosto zakázány. Nijak upravená celá zrna, jako je rýže (natural), ječmen, proso, oves, pšenice a bobule jsou preferované potraviny. Zpracované celozrnné nebo jakékoliv jiné potraviny nejsou žádoucí a měli by být používány velmi zřídka nebo vůbec.
Je upřednostňována listová zelenina, stejně jako zelí nebo kořenová zelenina. Makrobiotická strava nedoporučuje konzumovat zeleninu jako je chřest, lilek, paprika, špenát, brambory a rajčata. Kromě toho, jsou potraviny jako tropické ovoce (např. banány, ananas, mango apod.) a tropické ořechy, zakázány konzumovat lidmi, kteří žijí v mírném podnebním pásu, protože se nejedná o místní potraviny.
Tato dieta umožňuje konzumaci menšího množství bílé ryby (platýz, treska, halibut apod.) dvakrát až třikrát týdně.
Je povolená konzumace fazolí a všeobecně sójových výrobků.
Důrazně se nedoporučuje konzumace červeného masa, drůbeže, většiny mléčných výrobků, vajec, umělých sladidel, bílé rýže, popcornu, kávy, čokolády, alkoholu a většiny pečiva.
Výsledná makrobiotická strava se vyznačuje vysokým množstvím kvalitních sacharidů/nízkým množstvím bílkovin a vysokým obsahem vlákniny. Makrobiotická strava by měla být tvořena z asi 50-55% celých zrn, 20-30% čerstvé zeleniny, 10% mořské zeleniny (mořské řasy) a 10% fazolí, čočky, sóji a ryb. Jídelníček by měl být naplánovaný tak, aby byly jednotlivé potraviny v rovnováze jin a jang.
Potraviny by měly být konzumovány dle následujících pokynů:
- Jezte dvě nebo tři jídla denně.
- Jezte pouze biopotraviny.
- Vybírejte si takové potraviny, které se pěstují lokálně nebo v rámci poloměru asi 650km od vašeho domova. Vyhněte se dováženým potravinám.
- Při výběru potravin se řiďte ročním obdobím a denní dobou.
- Vařte jídlo nad plamenem, nepoužívejte elektrický vařič či mikrovlnou troubu.
- Používejte litinové, hliněné či nerezové nádobí.
- Namísto suchého vaření (pečení, grilování) používejte vaření v tlakovém hrnci či v páře.
- Nejezte nic, co je již nějakým způsobem zpracované a obsahuje potravinářská aditiva.
- Nejezte žádné potravinové doplňky výživy.











