Dusičnany ve stravě mají pozitivní účinky
Podle nové švédské studie prováděné Swedish School of Sport and Health Sciences ze Stockholmu mají dusičnany přijímané ve stravě významný pozitivní účinek na funkci mitochondrií, stejně jako na celkovou spotřebu kyslíku během fyzického cvičení.
Ve dvojitě slepé křížové studii byly u zdravých dobrovolníků posuzovány vedlejší účinky stravy s anorganickými dusičnany na základní mitochondriální funkce a celkovou spotřebu kyslíku. Bylo zjištěno, že přídavek dusičnanů napomáhá lidskému tělu produkovat energii neboli ATP (adenosintrifosfát) v průběhu oxidativní fosforylace s menším množstvím kyslíku. ATP je univerzální přenašeč chemické energie, která je vytvořena a využívána v lidském těle.
Ukázalo se, že při přídavku dusičnanů se větší měrou vyskytuje v mitochondriích ve svalech, což napomáhá zlepšení účinnosti oxidativní fosforylace (poměr P/O) a snížení zadýchání. Lepší mitochondriální poměr P/O má vztah ke snížení potřeby kyslíku během fyzického cvičení.
Dusičnany také snižují poměr přeměny ATP/ADP a ovlivňují schopnosti lidského těla řídit vnitřní elektrický náboj. Tento náboj je nezbytný pro funkčnost nervů a pohyb svalů.
Zdroj:
ÚZEI
agronavigator.cz
Fleischwirtschaft International, 2011, 26, č. 1, s. 7 ISSN 0179-2415 (Dietary nitrate has positive effects)











