Glykemický index 1.část
Glykemický index (GI) je měřítko toho, jak rychle stoupá hladina krevního cukru po požití sacharidů. Zjednodušeně řešeno, tyto konzumované sacharidy, jsou vstřebávány do krevního řečiště v podobě glukózy (cukr v krvi). Hladina cukru v krvi je důležitá pro organismus z hlediska tvorby ATP (adenosin tri-fosfát), což je molekula, kterou tělo využívá jako zdroj energie. Představujte si ATP jako palivo, bez kterého by tělo nemohlo vůbec fungovat.
Způsob, jak glykemický index funguje je takový, že každému jídlu je přiřazena hodnota, obvykle 0 až 100, podle toho, jak rychle se zvyšuje hladina krevního cukru v příštích dvou hodinách po konzumaci potraviny -sacharidů. Hodnota 100 by představovala jídlo, které zvyšuje hladinu krevního cukru velmi rychle - jako např. konzumace glukózy. Hodnota 59 (rýže) znamená, že zvýšení krevního cukru probíhá mírně. Proto, je pro účely kontroly hladiny cukru v krvi a odbourávání tuků, lepší volbou konzumace rýže než glukózy.
Jak rychle se přemění sacharidy na glukózu, která je následně uvolněna do krevního řečiště, má vliv na množství inzulínu uvolňující se ze slinivky na kontrolu hladiny krevního cukru. Příliš rychlé uvolňování inzulínu do krve má negativní vliv na snahy o ztrátu tělesného tuku, protože ke spalování tuků nemůže docházet v prostředí zvýšené hladiny inzulínu. Takové prostředí vyvolává hormonální ukládání tuků. Proto je logické, že když budeme konzumovat sacharidy s nízkým glykemickým indexem, tak se do krevního oběhu uvolní méně inzulínu a tím bude docházet k vyššímu spalování tuků.
Takže je ovládání GI klíčem ke ztrátě tělesného tuku? Ano i ne. Chápání vlivu potravin na hladinu cukru v krvi je velmi důležité, protože mnoho studií potvrdilo, že konzumace potravin s nízkým GI v průběhu dne potlačuje zvýšenou chuť k jídlu a poskytuje stabilnější energetickou zásobu krevního cukru a jeho lepší kontrolu (náhlé poklesy cukru v krvi způsobují hlad a letargii). Nicméně jsou i jiné faktory, které ovlivňují ukládání tělesného tuku a neberou v úvahu vliv GI.
Co je to glykemický index potravin?
I když existuje mnoho názorů, co je potravina s nízkým GI, typicky se jedná o potraviny, které mají GI menší než 55, pod 70 střední a přes 70 vysoký. Musíme však pochopit, že to co jíme, spolu se sacharidy, bude mít také vliv na GI. Pokaždé, když budeme jíst bílkoviny spolu se sacharidy, celkový GI jídla půjde dolů, protože bílkoviny jsou složité molekuly a tím zpomalují trávení sacharidů. Také tuky působí velmi podobně. Vzhledem k tomu, že ve správné kulturistické dietě nebudete jíst jen sacharidy, pak by měl GI sloužit jako pouhý pomocník.
Tabulka potravin a jejich GI
|
Potravina |
GI |
|
Glukóza |
100(referenční hodnota) |
|
Brambory pečené v troubě |
90 |
|
Brambory šťouchané |
70 |
|
Brambory vařené ve slupce |
50 |
|
Brokolice |
10 |
|
Croissant |
75 |
|
Čočka |
30 |
|
Džem průměr |
35 |
|
Džus pomerančový |
50 |
|
Fazole bílé |
30 |
|
Hroznové víno |
40 |
|
Hranolky smažené |
90 |
|
Chipsy |
75 |
|
Chléb pšeničný bílý |
70 |
|
Jogurt slazený |
35 |
|
Kukuřice |
70 |
|
Mléko polotučné |
29 |
|
Mouka bílá |
70 |
|
Oříšky Kešu |
22 |
|
Rýže bílá |
56 |
|
Rýže tmavá natural |
50 |
|
Špageti vařené 20 minut |
60 |
|
Špageti vařené 5 minut |
35 |
|
Vločky musli |
55 |
|
Zelí |
10 |
|
Zmrzlina |
60 |
|
Kuskus |
64 |
|
Chléb žitný |
44 |
|
Houska hamburgerová |
60 |
Konec 1. části
2. část ZDE













