Žlutá nebo bílá?
Snad téměř každý, kdo se snaží sportovat, ví o užitečné roli vaječných bílků jako jednoho z nejlepších zdrojů bílkovin. Samotný vaječný bílek obsahuje 3,6 g bílkovin, pouze asi 17 kalorií a žádný tuk. Ale kam se poděl žloutek? Pravidelně je vyhazován z nesmyslného důvodu - obsahuje přeci vysoké množství cholesterolu.
Nicméně, vejce obsahují především cholesterol typu HDL, který je právě ten „dobrý“. HDL cholesterol ve skutečnosti chrání tepny a pouze typ LDL je zodpovědný za zvýšené riziko onemocnění srdce.
Žloutky také obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin v podobě kyseliny dokosahexaenové (DHA), stejně zdraví prospěšný tuk, který se vyskytuje i v tučných rybách, jako je losos. DHA je nezbytná pro správné fungování nervového systému, mozku, očních funkcí a pro regulaci lipidového profilu v krvi. Současné stravovací návyky většiny lidí bohužel nesplňují potřeby těla po dostatečném příjmu omega-3 mastných kyselin a tento nedostatek může mít, kromě mnoha dalších problémů, za následek poškozování kloubů a úbytek svalové hmoty.
Jeden žloutek obsahuje 18 mg DHA. Obohacená vejce obsahují neuvěřitelných 120-150 mg DHA, tato vejce pocházejí z chovů, ve kterých je slepicím podávána speciální strava s vysokým obsahem DHA.
Další cennou živinou, které s největší pravděpodobností také nemáte dostatečný příjem a přitom je obsažena ve žloutku, je lecitin. Lecitin zvyšuje dynamiku membránových molekul, která rozhoduje o tom, co se do buňky vpustí a co naopak vyloučí. Lecitin také pomáhá udržet správnou hladinu tuků a cholesterolu. Doslova každá buňka v těle potřebuje pro svoji správnou funkci lecitin, ale bohužel obsah lecitinu v jiných potravinách není příliš velký a tak se zdá, že konzumace vaječného žloutku je opravdu jedním z nejlepších zdrojů lecitinu. Dospělý jedinec potřebuje denně přijmout alespoň 6 g lecitinu (samozřejmě, fyzicky aktivní lidé mají tuto potřebu o něco větší). Jedno vejce obsahuje více než 1 g lecitinu! Takže pro příště, už nevyhazujte tak nutričně bohatý zdroj jako je vaječný žloutek.
100 g jedlého podílu vajec obsahuje (cca 2 vejce):
|
Energie |
151kcal |
|
Bílkoviny |
12,4 |
|
Sacharidy |
0,9g |
|
Voda celkově |
74,3g |
|
Tuky |
10,9g |
|
Vitamín B1 |
0,08mg |
|
Vitamín B2 |
0,42mg |
|
Vitamín A |
193mg |
|
Vitamín E |
1,8mg |
|
Sodík |
135mg |
|
Hořčík |
23mg |
|
Fosfor |
220mg |
|
Draslík |
132mg |
|
Vápník |
54mg |
|
Železo |
1,7mg |
|
Cholesterol |
431mg |
Až budete zase dělat omeletu ze 4-6 bílků ujistěte se, že ve směsi ponecháte i žloutky. Nejen, že to mnohem lépe chutná, ale také se výrazně zvýší nutriční hodnota tohoto jídla.












