Žlutá nebo bílá?


Autor: fit-kul | 08.11.2012 15:35 | Komentářů: 0

Snad téměř každý, kdo se snaží sportovat, ví o užitečné roli vaječných bílků jako jednoho z nejlepších zdrojů bílkovin. Samotný vaječný bílek obsahuje 3,6 g bílkovin, pouze asi 17 kalorií a žádný tuk. Ale kam se poděl žloutek? Pravidelně je vyhazován z nesmyslného důvodu - obsahuje přeci vysoké množství cholesterolu. 

  

Nicméně, vejce obsahují především cholesterol typu HDL, který je právě ten „dobrý“. HDL cholesterol ve skutečnosti chrání tepny a pouze typ LDL je zodpovědný za zvýšené riziko onemocnění srdce.

 

Žloutky také obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin v podobě kyseliny dokosahexaenové (DHA), stejně zdraví prospěšný tuk, který se vyskytuje i v tučných rybách, jako je losos. DHA je nezbytná pro správné fungování nervového systému, mozku, očních funkcí a pro regulaci lipidového profilu v krvi.  Současné stravovací návyky většiny lidí bohužel nesplňují potřeby těla po dostatečném příjmu omega-3 mastných kyselin a tento nedostatek může mít, kromě mnoha dalších problémů, za následek poškozování kloubů a úbytek svalové hmoty. 

 

Jeden žloutek obsahuje 18 mg DHA. Obohacená vejce obsahují neuvěřitelných 120-150 mg DHA, tato vejce pocházejí z chovů, ve kterých je slepicím podávána speciální strava s vysokým obsahem DHA.

 

Další cennou živinou, které s největší pravděpodobností také nemáte dostatečný příjem a přitom je obsažena ve žloutku, je lecitin.  Lecitin zvyšuje dynamiku membránových molekul, která rozhoduje o tom, co se do buňky vpustí a co naopak vyloučí. Lecitin také pomáhá udržet správnou hladinu tuků a cholesterolu. Doslova každá buňka v těle potřebuje pro svoji správnou funkci lecitin, ale bohužel obsah lecitinu v jiných potravinách není příliš velký a tak se zdá, že konzumace vaječného žloutku je opravdu jedním z nejlepších zdrojů lecitinu.  Dospělý jedinec potřebuje denně přijmout alespoň 6 g lecitinu (samozřejmě, fyzicky aktivní lidé mají tuto potřebu o něco větší). Jedno vejce obsahuje více než 1 g lecitinu! Takže pro příště, už nevyhazujte tak nutričně bohatý zdroj jako je vaječný žloutek.

 

 

 100 g jedlého podílu vajec obsahuje (cca 2 vejce):

Energie

151kcal

Bílkoviny

12,4

Sacharidy

0,9g

Voda celkově

74,3g

Tuky

10,9g

Vitamín B1

0,08mg

Vitamín B2

0,42mg

Vitamín A

193mg

Vitamín E

1,8mg

Sodík

135mg

Hořčík

23mg

Fosfor

220mg

Draslík

132mg

Vápník

54mg

Železo

1,7mg

Cholesterol

431mg

 

 

Až budete zase dělat omeletu ze 4-6 bílků ujistěte se, že ve směsi ponecháte i žloutky. Nejen, že to mnohem lépe chutná, ale také se výrazně zvýší nutriční hodnota tohoto jídla.

 

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 6 , registrovaných: 3