Jakou má protein funkci v těle?
Kulturisté a vzpěrači konzumovali velké množství bílkovin v přesvědčení, že tím zvyšují množství vytvořené svalové hmoty. Po celá desetiletí vědci a doktoři na tento fakt pohlíželi s opovržením a nedůvěrou, protože v té době neexistovaly žádné vědecké studie zabývající se touto tématikou a tak se obecně věřilo, že extra porce proteinů jsou pouze přeměňovány na tuk. Nicméně v posledních desetiletích byly proteiny a jejich vliv na sportovce často předmětem studií a jak se ukázalo kulturisté a vzpěrači měli pravdu.
Doporučená denní dávka bílkovin se pohybuje kolem 0,8-1g na 1kg tělesné hmotnosti. Nicméně toto množství je určeno pro málo či středně aktivní jednotlivce. Sportovci a kulturisté potřebují přijímat ve stravě mnohem více bílkovin. Ve skutečnosti nejnovější výzkumy potvrzují potřebu denní konzumace bílkovin kolem 1,6-2g na 1kg tělesné hmotnosti, což je dvojnásobek toho, co je doporučováno průměrnému jedinci.
Aktivní sportovci a kulturisté vyžadují větší množství bílkovin ve stravě hned z několika důvodů. Za prvé, jsou bílkoviny využívány při delším či intenzivním tréninku jako zdroj energie, proto je potřeba přijímat zvýšené množství bílkovin - pro vyrovnání těchto ztrát. Za druhé, zvýšená konzumace bílkovin podporuje pozitivní dusíkovou bilanci což má za následek růst svalové hmoty. Za třetí, proteiny pomáhají v regeneraci tréninkem poškozených svalů.
Byl proveden pokus na dvou skupinách cvičících lidí, kdy první skupina přijímala zvýšené dávky bílkovin a druhá skupina denní doporučenou dávku. Po 12 týdnech byly porovnány výsledky a první skupina testovaných lidí dosáhla 22% zvýšení zvedané hmotnosti ve dřepu a 42% zvýšení u bench-pressu oproti druhé skupině.
Také typ bílkoviny, kterou konzumujete hraje významnou roli v její účinnosti. Aminokyseliny leucin, izoleucin a valin (BCAA) tvoří asi 1/3 veškerého kosterního svalstva v těle. Když jsou tyto aminokyseliny přijímány ve zvýšeném množství, podporuje se proteosyntéza (tvorba svalů) a snižuje se odbourávání bílkovin (ztráta svalů). Zvláště aminokyselina leucin je velmi účinná ve stimulaci růstu svalů a při dietě (omezení množství přijímaných sacharidů) pomáhá ve zvýšeném spalování tuků.
Tvrzení, že zvýšený příjem bílkovin u zdravého jedince nadměrně zatěžuje ledviny a oslabuje kosti, je podle nejnovějších výzkumů nepravdivé. Sportovci by však neměli zapomínat při své zvýšené konzumaci bílkoviny na dostatečné zásobení těla vitamíny a minerály. Nevhodná je konzumace potravin s tzv. neúplným aminokyselinovým spektrem, který nesprávně stimuluje proteosyntézu.
Celkově by měli sportovci konzumovat větší množství bílkovin než „normální“ člověk. Zdvojnásobený příjem bílkovin spolu s kvalitním tréninkem může přinést obrovské změny.















