Sójový protein
Sójová bílkovina se extrahuje ze sójových bobů a obsahuje velmi nízký (nebo žádný) tuk, cholesterol či laktózu. Dříve (často i nyní) se považovala sója za méně hodnotný zdroj bílkovin než je tomu u živočišných zdrojů.
Pravdou je, že sója obsahuje 30-38% bílkovin s velmi kvalitním aminokyselinovým spektrem (vysoký podíl esenciálních aminokyselin). Světová zdravotnická organizace (WHO) publikovala výsledky výzkumů, kde uvádí, že obsah všech esenciálních aminokyselin v sóji je často vyšší než je tomu u živočišných zdrojů a ani jedna z těchto esenciálních aminokyselin není v minimálním potřebném množství. Stravitelnost sóji v lidském organismu je srovnatelná se stravitelností masa či mléka.
Sójový izolát a koncentrát
Základním zpracováním sojových bobů (odstranění slupky a oleje) vznikají odtučněné vločky, které se používají k výrobě mouky, sojových koncentrátů a izolátů.
sójový izolát - separací bílkovin z odtučněních sójových vloček se získají sójové proteinové izoláty, které obsahují vysoce vstřebatelné 92% bílkoviny.
sójový koncentrát - to jsou samotné odtučněné sójové vločky, které obsahují asi 70% bílkovin spolu s menším množstvím vlákniny.
Proč konzumovat sójové bílkoviny?
Sójová bílkovina je nejlepší způsob jak doplnit či zvýšit příjem bílkovin pomocí neživočišných zdrojů. Sójový protein obsahuje velké množství BCAA, které je ideální pro růst svalové hmoty.
Sójová bílkovina obsahuje větší množství isoflavonů. Isoflavony jsou velmi účinné antioxidanty, které bojují proti poškozování buněk. Mají také anabolický účinek, který pomáhá při tvorbě a opravě poškozené svalové tkáně.
Pozitivní účinky sójové bílkoviny na zdravý
- udržení normální hladiny cholesterolu, blokování vstřebávání „špatného“ LDL cholesterolu
- snižování rizika srdečního onemocnění
- podporuje imunitní systém
- možné snížení rizika vzniku rakoviny prsu a prostaty
Dávkování
Řídí se podle vašeho celkového denního příjmu bílkovin. Toto množství se může pohybovat v rozpětí 0,8g/kg tělesné hmotnosti až po dávky převyšující 2g/kg. Obecně platí, že sportující lidé potřebují vyšší příjem bílkovin. Výhodou sojového proteinu je jeho velmi dobrá vstřebatelnost s nízkým počtem kalorií.
Má sójová bílkovina nějaké negativní účinky?
Sójová bílkovina je bezpečná pro každého, kdo není alergický na sójové boby. Doposud nebyly zaznamenány žádné vedlejší účinky při pravidelné konzumaci jakéhokoliv množství sójové bílkoviny.