Kravské mléko, jeho zpracování a vliv na zdraví


Autor: fit-kul | 19.08.2011 00:00 | Komentářů: 0

Konzumace mléka s nižším obsahem tuku je běžně doporučována. Proti tomuto názoru však odstranění tuku podstatně ovlivňuje obsah dalších živin. Další zpracování, jako je pasterace, má jen malý vliv na celkové nutriční výhody jeho konzumace.


Nutriční přínosy mléka
V rámci vyrovnané diety poskytuje mléko více esenciálních živin nezbytných pro zajištění řádného růstu, vývoje kostí a zubů. Je cenným zdrojem vápníku, sklenka 200 ml poskytuje třetinu denní doporučené dávky. Rovněž dodává cenné bílkoviny, energii, vitaminy B2, B12, fosfor a jod. Dále přispívá ke správné výživě i obsahem vitaminu B1, niacinu, folátu, dále vitaminů A, D a C, draslíku, hořčíku a zinku.



Jsou mléka se sníženým obsahem tuku zdravější?
Spotřeba mléka v jednotlivých evropských zemích je velmi rozdílná. Většinou je možné volit mléko plnotučné, se sníženým obsahem tuku (polotučné) a s nízkým obsahem tuku (Tab. 1). Vzhledem k tomu, že více než polovina přítomného tuku je tvořena nasycenými mastnými kyselinami, přechod na mléko se sníženým obsahem tuku může pomoci omezit příjem nasycených tuků, zvláště při vysoké konzumaci mléka.

 

Tab. 1 Typy mléka

Přírodní plnotučné mléko, syrové nebo ošetřené (viz Tab. 2. pro ošetření) Mléko, z něhož se nic neodebralo nebo nepřidalo - 3,5 -5% tuku podle plemene skotu.
Standardní nebo běžné plnotučné mléko Mléko upravené na 3,5 nebo 4 % tuku.
Částečně odstředěné (polotučné) mléko Polovina smetany je odstraněna. 1,5-1,8 % tuku.
Odstředěné (nízkotučné) mléko Skoro všechen tuk je odstraněn. Do 0,5 % tuku.
Mléko se sníženým obsahem laktosy nebo bezlaktosové mléko Laktosa je částečně nebo zcela odstraněna; určeno osobám s laktosovou intolerancí.

 

Tuk je koncentrovaný zdroj energie, takže snížený příjem mléčného tuku pomáhá snížit energetickou hodnotu potravy. Energetická hodnota polotučného mléka představuje přibližně 2/3 hodnoty plnotučného a u  mléka s nízkým obsahem pouze jednu polovinu. Většina zdravotnických autorit však doporučuje, aby děti mladší než dva roky nedostávaly mléko se sníženým obsahem tuku, neboť pro rychlý růst a především správný vývoj nervového systému potřebují koncentrovaný zdroj energie. Odtučněné mléko by nemělo být podáváno dětem mladším pěti let.



Důsledky odstranění tuku
Vápník, bílkoviny a většina dalších živin v mléku nejsou obsaženy ve smetaně, takže zůstávají v mléku
 


Mléko vhodné k přímé konzumaci
Mléko určené k přímé spotřebě je pasterované, ESL (Extended Shelf/Life) s prodlouženou trvanlivostí nebo ošetřené metodou UHT (Ultra High Temperature) (Tab. 2). Pasterace minimálně ovlivňuje chuť a nutriční hodnotu mléka a pomáhá prodloužit jeho trvanlivost. Mléko ESL vydrží až 3 týdny a chutná podobně jako čerstvé. Mléko UHT vydrží několik měsíců bez chlazení za předpokladu, že je baleno ve vzduchotěsných obalech. Pokud je obal otevřen, kazí se stejně jako mléko čerstvé. Stejně jako pasterace ovlivňuje nutriční hodnotu jen minimálně, dodává však mléku odlišnou chuť. Důkladné tepelné ošetření sterilovaného mléka zničí přibližně polovinu množství přítomných vitaminů C a B1.


Filtrace mléka membránami s velmi malými póry, postup zvaný mikrofiltrace, může odstranit až 99 % přítomných bakterií. Frakce mléka s bakteriemi, která je zadržená membránami, je pak samostatně tepelně ošetřena a vrací se zpět k filtrovanému mléku. Tento postup minimalizuje nutriční ztráty a chuťové změny.


Neošetřené (syrové) mléko má velmi krátkou trvanlivost a není bezpečné pro přímou konzumaci vzhledem k možné přítomnosti zdraví škodlivých mikroorganismů.

 


Další způsoby ošetření mléka
Většina mléka v obchodech je homogenizována, takže se na hladině netvoří vrstvička smetany. Globule mléčného tuku jsou mechanicky rozbity a rozptýleny v mléce. Nutriční hodnota mléka není homogenizací ovlivněna.


Kondenzované mléko obsahuje dvojnásobné množství živin a energie, neboť byl odstraněn poloviční objem vody, avšak bylo sterilováno, takže dochází k ztrátám vitaminů B1 a C.


Sušené plnotučné nebo odstředěné mléko má po doplnění vodou obdobný obsah bílkovin, tuku, kalorií a minerálních látek jako čerstvé mléko, avšak tepelným procesem při sušení jsou zničeny některé vitaminy. Proto se v některých případech sušené mléko vitamíny obohacuje.

 

Tab. 2 Běžné způsoby ošetření mléka, aby bylo vhodné pro přímou konzumaci

Pasteurované mléko Mléko, které prodělalo šetrné tepelné ošetření (72-75°C po dobu 15-30 sec.) k inaktivaci škodlivých mikroorganismů.
UHT (Ultra High Temperature) mléko Mléko ošetřeno vysokou teplotou (kolem 135 °C po dobu alespoň 1 sec.) pro zničení většiny mikroorganismů.
Sterilované mléko Mléko tepelně ošetřeno po delší dobu (kolem 110 °C, 20-30 min.) pro zničení všech mikroorganismů.
ESL (Extended Shelf Life) mléko Mléko ultrafiltrované a/nebo tepelně ošetřené.

 

Ref.:
1)
Food Standard Agency (2008) The Manual of Nutrition, 11th ed.. UK
2) UK Dairy Council: www.milk.co.uk

 


Zdroj:

www.vupp.cz

Použito se svolením autora.


 

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 6 , registrovaných: 1