Více než čerstvá – volba zeleniny pro každého


Autor: fit-kul | 22.08.2011 00:00 | Komentářů: 0

Naše oblíbená čerstvá zelenina většinou není dostupná po celý rok. Znamená to, že se mimo sezonu máme bez ní obejít, nebo ji konzumovat mrazenou či konzervovanou, která má představovat „hodnotnou náhradu“ čerstvé?

Čerstvá zelenina přímo ze zahrady je pro mnohé lidí ideální a při nákupu je čerstvost významný faktor. Zelenina však začíná ztrácet svoje živiny ihned po sklizni. Letní hrášek může ztratit až polovinu vitaminu C během jednoho až dvou dnů (1).


Zelenina se na trhu prodává ve třech hlavních úpravách – čerstvá, zmrazená nebo konzervovaná, každý způsob má své výhody, přes obecné mínění, že čerstvá je vždy nejlepší (1,2). Doporučený příjem jsou tři porce zeleniny denně. Článek se zabývá otázkou, jak lze dosáhnout tohoto cíle.
 


Čerstvá zelenina
Čerstvá zelenina dodává každému jídlu chuť, texturu i barvu. Avšak pro zajištění maximálních výživových výhod musí být právě – čerstvá. Doba, která uplyne od sklizně až do servírování na stůl, je proto velmi důležitá. Cesta zeleniny od sklizně přes dodavatele a dopravce až do supermarketu zabere určitou dobu. K tomu je nutné připočítat čas, pro který je zelenina uložena v chladničce nebo ve spíži než se dostane na stůl; z toho vyplývají nezbytné ztráty výživových látek. Ztráty lze snížit uložením čerstvé zeleniny v chladničce po nezbytnou krátkou dobu a co nejrychlejší úpravou před spotřebou.

 


Zpracovaná zelenina
Čerstvá zelenina se zmrazuje nebo konzervuje pro zajištění pohodlné a bezpečné manipulace, ale zároveň kvůli získání dostatečného času potřebného pro další transport do obchodů. Změny způsobené zpracováním potraviny nemusí být vždy v souladu s očekávanou chutí a texturou zeleniny, ale nutriční hodnota zůstane zachována. Tyto závěry byly podpořeny rozsáhlou studií, ve které bylo 20.000 holandských občanů – mužů a žen – sledováno 10 let. Zjištěné výsledky prokázaly, že vyšší příjem zeleniny snižuje riziko výskytu kardiovaskulárních chorob bez ohledu na to, zda zelenina byla konzumována syrová nebo zpracovaná (zpracovaná zelenina zahrnovala zeleninu doma vařenou, včetně konzervované a mrazené, rajských protlaků a kečupů (3)).


Zmrazená zelenina
Zelenina se zmrazuje v čerstvém stavu, většinou během několika málo hodin po sklizni, při zachování původního čerstvého stavu. Avšak všechna zelenina je před zmrazením blanšírovaná, což snižuje obsah méně stabilních vitaminů rozpustných ve vodě (vitaminů C a B1) a antioxidantů (1). Ostatní živiny jsou většinou zachovány, např. vitaminy rozpustné v tuku – A a E – jsou po tomto zpracování dokonce více využitelné (2).


Zmrazená zelenina má proti čerstvé mnohem delší trvanlivost, takže může být používána po celý rok, bez ohledu na sezonu.



Konzervovaná zelenina
Zelenina v plechovce má nejdelší trvanlivost. Je bezpečná pro konzumaci po dobu jednoho roku i mnohem déle. Součástí celého procesu je tepelné ošetření – blanšírování, proto konzervovaná zelenina je velmi podobná zelenině vařené. V poslední době byly vyvinuty konzervační postupy bez tepelného ošetření s cílem zachování textury a hladiny živin na maximální úrovni (4).


Ačkoliv při konzervaci dochází ve srovnání s mrazením k větším ztrátám živin, v průběhu skladování jsou ztráty nižší než u čerstvé nebo mrazené zeleniny (1). Lykopen, antioxidant v rajčatech, vzbudil pozornost, když v konzervovaných rajčatech byla stanovena jeho hladina vyšší než v rajčatech čerstvých (2). To může být způsobeno tím, že při konzervaci se více uvolňuje, ale zůstává stabilní. Minerální látky a vláknina jsou při zpracování rovněž stabilní, takže hladina těchto živin je velmi podobná ve všech třech typech zeleniny (2).V případě konzervování zeleniny je věnována pozornost postupům, které tvoří součást konzervačního postupu, avšak zvyšují obsah sodíku. Výrobci se snaží snížit obsah soli v konzervovaných produktech.

 


Každá zelenina je důležitá
Důležitost zeleniny jako zdroje mnoha vitaminů, minerálních látek a vlákniny je neoddiskutovatelná a mnoho lidí by mělo jíst více zeleniny, aby využili všech výhod, které nabízí (1). I mražená nebo konzervovaná zelenina může splnit požadavky všech současných konzumentů. Zajišťuje nám po celý rok široký sortiment nezávadné, vyhovující a vysoce kvalitní náhrady čerstvé zeleniny.

 



Reference
1.Rickman JC, Barrett DM & Bruhn CM. (2007). Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part I. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture 87:930-944.
2.Rickman JC, Barrett DM & Bruhn CM. (2007). Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part II. Vitamin A and carotenoids, vitamin E, minerals and fiber. Journal of the Science of Food and Agriculture 87:1185-1196.
3.Oude Griep LM et al. (2010). Raw and processed fruit and vegetable consumption and 10-year coronary heart disease incidence in a population-based cohort study in the Netherlands. PLoS One 5(10):e13609.
4.Sánchez-Moreno C et al. (2009). Nutritional approaches and health-related properties of plant foods processed by high pressure and pulsed electric fields. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 49(6):552-576.

 


Zdroj:

www.vupp.cz

Použito se svolením autora


 

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 8 , registrovaných: 1