Zdroje bílkovin
Většina lidí může získat dostatek bílkovin pro normální funkci organismu a pro další růst svalové hmoty ze zdravé, dobře vyvážené stravy. Nicméně, často se stává, že za honbou po větším přísunu bílkovin konzumujeme i takové zdroje bílkovin, které obsahují větší množství tuku.
A proto bych vám chtěl ukázat některé ze zdravých zdrojů bílkovin.
Ryby a mořské plody
Ryba je možná nejzdravější zdroj bílkovin pro sportovce a kulturisty. Tuňák v konzervě je fantastický zdroj bílkovin, ujistěte se však, že budete konzumovat pouze tuňáka ve vlastní šťávě a ne v oleji (snažte se vyhýbat drcenému tuňáku). Nejlepšími rybami jsou zpravidla mořské ryby, jako je makrela, sardinky, losos, tuňák. Tučné ryby jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny a samozřejmě kvalitní bílkoviny.
Kuře, krůta a jiná drůbež
Kuřecí a krůtí maso jsou také velmi dobrým zdrojem bílkovin a s nízkým obsahem tuku. Samozřejmě kůže je velmi mastná a proto by se měla vždy před konzumací odstranit.
Vejce
Za prvé, vejce jsou zdravá! Nebojte se zažitého mýtu, že vejce obsahují špatný cholesterol a proto by se měli konzumovat s rozvahou – to již dávno neplatí. Vaječné bílky jsou výborným zdrojem bílkovin s nižším obsahem kalorií, než žloutek, což je důvodem, proč mnoho kulturistů konzumuje pouze bílky. Nicméně, žloutky obsahují větší množství živin a pro celkové zdraví je vhodné konzumovat celá vejce – příprava je také mnohem snadnější. Já jsem si nejvíce oblíbil míchaná vejce s vločkami nebo celozrnným chlebem.
Nízkotučné mléko
Jestliže vypijete denně hodně mléka, lepší bude kupovat mléko s nízkým obsahem tuků (odstředěné). Plnotučná mléka obsahují příliš mnoho zbytečných kalorií.
Libové hovězí a jehněčí
Libové hovězí maso, ne hamburgery! Čím je maso libovější, tím obsahuje větší množství bílkovin. Hamburgery jsou zpravidla vyrobené z méně kvalitního masa, s vyšším obsahem tuku a menším množstvím bílkovin – a to nemluvě o negativním vlivu na vaše tepny.
Vepřové kotlety
Stejně jako u hovězího, tak i vepřové (libové) je dobrým zdrojem bílkovin. Klobásy, párky, slanina, salámy apod. – to vše většinou není dobrým zdrojem bílkovin.
Sýry
Je sýr zdravý? Je to kvalitní potravina? To vše záleží na druhu sýru. Někteří lidé říkají, že by měl být sýr kvalifikovaný jako nekvalitní potravina, protože obsahuje větší množství tuků a málo živin. Nicméně existuje mnoho sýrů, které mají snížený obsah tuků jako např. cottage, které se řadí mezi velmi kvalitní potraviny.
Mléčné výrobky
I když jsem se již výše zmínil o odtučněném mléku, mnoho dalších mléčných výrobků jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin. A asi tím nejznámějším, nejpoužívanějším a většinou i nejoblíbenějším (alespoň u mě) je tvaroh.
Zajímavost: Bruce Lee neměl rád mléko a mléčné výrobky, ale věděl o jejich pozitivním vlivu na růst svalů a proto pil vysokoprocentní šlehačku (tu jedinou dokázal pozřít).













